пʼятниця, 06 травня 2011 02:45

Від дротового радіо хочуть відмовитися

"Укртелеком" хоче відмовитися від дротового радіо, оскільки воно є збитковим. Про це заявив Пітер Гольдшайдер, керуючий партнер австрійської компанії ЕРІС, яка придбала українського телекомунікаційного монополіста.

— Дротове радіо з'явилось як інструмент пропаганди, щоб доносити політику Компартії в кожну хату, — коментує 56-річний Віталій Шевченко, колишній голова Національної ради з питань радіомовлення. — Із роками воно стало настільки традиційним для українських слухачів старшого віку, що ніякі технічні новації не зможуть компенсувати втрати, якщо радіо перестане існувати. Воно, на противагу українському державному телебаченню, є унікальною школою культурних цінностей, яка формувалася роками.

Хоч користувачів дротового радіо за останні десятиріччя поменшало вдвічі-втричі, це все одно великі прошарки населення. У деяких містах мережі збереглися повністю, а в деяких селах люди взагалі не чули про ФМ.

Ліцензування державою дротових мереж було неправильним кроком. У радіо був лише формальний власник — "Укртелеком". А ті, хто були найбільше зацікавлені у його розвитку, тобто мовники, вплинути на ситуацію не могли. Тобто стовпи потрошку падали, і підпирати виявилося нікому.

Жодна ФМ-станція не замінить дротового радіо. Сьогодні не весь радіопростір охоплений ФМ-мовленням, і розвивати його далі ніхто не буде. На часі переведення на "цифру" інформаційного простору. Але наша країна не готова рухатися в руслі цих новацій. Ми відстаємо за темпами. Доки ми чекатимемо на заміну мережі на цифрове, втратимо півпокоління, яке цієї інформаційної продукції не одержуватиме. Та й навіть якщо формально перейдемо на "цифру", не факт, що пів-України буде чути це радіо.

Піднімати ціни на послуги дротового радіо сенсу немає. Навіть якщо підвищити ціни до нерозумних висот, "Укртелекому" це все одно буде нецікаво. Він мислить іншими категоріями. У компанії інші можливості для заробітків.

Зараз ви читаєте новину «Від дротового радіо хочуть відмовитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути