четвер, 09 липня 2020 05:40

Вибух у панельній квартирі руйнує кілька поверхів

20 млн грн виділила Київрада на ремонт та облаштування нових квартир для мешканців будинку на Позняках у столиці, де стався вибух 21 червня.

— Кошти отримають 40 родин, які залишилися без житла. Йдеться про те, щоб забезпечити ремонт, меблі та побутову техніку у квартири, які їм пообіцяв надати Офіс президента, — говорить міський голова столиці Віталій Кличко.

21 червня о 10:00 стався вибух газу в дев'ятиповерхівці на вул. Соломії Крушельницької, 1/5. Троє людей загинули, п'ятеро травмувалися.

Потерпілих поселили в дитячий інтернат. А 30 червня чотирьом із 12 сімей показали їхні нові квартири без ремонту, які придбала держава. Загалом постраждали 125 родин. Секція, де стався вибух, відновленню не підлягає.

Такі катастрофи стаються мало не щороку. Переважно в спорудах радянської забудови.

— Велика частина будівель вичерпала свій ресурс. Перш за все, це "хрущовки", — говорить голова Спілки фахівців із нерухомого майна Віктор Несін, 55 років. — Будинки створювали із залізобетонних блоків. Вони не довговічні, гниють та іржавіють. Такі споруди і без вибухів можуть обвалитися.

Вразливі також панельні багатоповерхівки. Якщо в одній із таких квартир трапляється вибух, хвиля від нього руйнує кілька поверхів. Бо мають погану міцність перекриття і точкове скріплення панелей.

У старих будинках, як правило, підводять комунікації. Чавунні каналізаційні труби в спорудах 1960-х тріскаються, заливає водою цілі поверхи. Спалахують пожежі через перевантаження проводки. Інколи аварійний будинок може десятиліттями не викликати занепокоєння, а потім стається невеликий землетрус — і цього достатньо для катастрофи.

Найбільша проблема, що ­старі споруди не обслуговують технічно. І люди не знають, чи їхній будинок аварійний, чи в ньому ще можна проживати. Я неодноразово бачив будівлі, в яких сходові марші відходили від стін. І лише питання часу, коли вони обваляться. Якби створити комісію для обстеження радянських будинків, то до кожного була б маса серйозних зауважень. У ньому завелике навантаження на електричну мережу. Є проблеми з каналізаційною системою, що не розрахована на таку велику кількість будинків, які зараз позводили.

Чимало новобудов, особливо в містах-мільйонниках, також можуть бути небезпечні. Багатьом за хабар дозволяли будувати там, де не можна. Або на етапі будівництва реєстрували п'ятиповерхівку, а зводили на 14 поверхів.

Деякі споруди могли ввести в експлуатацію з порушеннями. Не зрозуміло, хто слідкує за якістю будівництва. Не виключено, що в разі сильного стихійного лиха вони поведуть себе, як панельки. Тобто розваляться.

Тому справедливо, що держава має відшкодувати все потерпілим. Бо вона видавала винуватцям катастрофи ліцензію на роботу, — говорить Віктор Несін.

2925 гривень за квадратний метр — з такого розрахунку виділили кошти на ремонт нових квартир, які отримають мешканці обваленого будинку на столичних Позняках. Для придбання побутової техніки та меблів сума допомоги становитиме для двокімнатної квартири — 124 тис. грн, для трикімнатної — 140 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вибух у панельній квартирі руйнує кілька поверхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути