середа, 05 березня 2008 07:05

Ветеранам повернуть сховані медалі

134 медалі "Захисника Вітчизни", дев"ять медалей до 60-річчя Перемоги, три ордени "За мужність" і незаповнені бланки до нагород вилучила міліція з сейфа військового облікового столу в селищі Турбів Липовецького району на Вінниччині.

Нагороди 2003 року мав роздати ветеранам тодішній селищний голова Віктор Горбачов. Він отримав у Липовецькому військкоматі 410 медалей "Захисник Вітчизни" і три ордени "За мужність". До них — посвідчення і список фронтовиків.

— По документах, за всі медалі люди розписалися, напроти кожного прізвища стоять підписи та печатки сільради. Але підписи підроблені, — говорить нинішній селищний голова 50-річний Василь Завальнюк. — За ордени ще мали грошову допомогу отримати, десь по 80 гривень. Чи отримав хтось ті кошти, ще не з"ясували.

Нагороди знайшли у вересні. Перед виборами перевозили з сільради сміття. Голова військового столу Валентина Зведенкіна винесла сейф із медалями, аби їх теж викинули. Водій комунгоспу перевіз нагороди до гаража. Про знахідку повідомили міліцію. Правоохоронці забрали медалі та ордени разом зі списками і повернули 21 лютого, аби роздали людям.

— Спочатку на 8 Березня зберемо жінок, яким належать ті нагороди, — каже Василь Завальнюк. — Перед ними вибачимося. Потім роздамо медалі і чоловікам.

Двоє ветеранів, які мали отримати ордени "За мужність", померли. Ще один виїхав із селища і живе в Києві. На нього чекають дві нагороди: "Захисника Вітчизни" і медаль до 60-річчя Перемоги.

Проти Віктора Горбачова та його заступника Валентини Шашкіної порушили кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Ветеранам повернуть сховані медалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути