четвер, 27 січня 2022 06:00

Ветеранам надають кредити на будівництво

"Які пільги стосовно забезпечення житлом передбачені для учасників бойових дій? Куди звернутися, щоб отримати ділянку для будівництва?" — запитує читач Михайло.

Учасників бойових дій при потребі забезпечують житлом, повідомили в Міністерстві у справах ветеранів України. Також — виділяють земельні ділянки для індивідуального будівництва, садівництва й городництва, ремонтують помешкання, забезпечують паливом.

Закон передбачає позики на будівництво, реконструкцію або ремонт будинків і надвірних будівель, приєднання до інженерних мереж, комунікацій. Також кредити на спорудження або придбання дач, облаштування садових ділянок. Термін погашення боргу — 10 років, починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва.

— Для забезпечення цих пільг потрібні кошти, — кажуть у міністерстві. — Їх виділяють із державного й місцевих бюджетів. Порядок і розмір виплат встановлює Кабмін.

Виконавчі органи відповідних місцевих рад обліковують громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Надають їм помешкання, що перебувають у комунальній власності. Допомагають отримувати кредити, субсидії для будівництва, придбання житла.

— Видатки на програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян здійснюються з усіх місцевих бюджетів, — зазначають в Мінветеранів. — Забезпечувати житлом ветеранів мають місцеві органи влади, відповідно до наданих їм повноважень.

Міністерство у справах ветеранів є розпорядником кош­тів, що виділяються державою місцевим бюджетам для виплати грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення. На неї мають право окремі особи, які брали участь у бойових діях на території інших держав. Зокрема, ті, що загинули, пропали безвісти, померли, особи з інвалідністю першої-другої групи, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов'язаних із перебуванням в інших державах. Також члени їхніх сімей. Громадяни мають перебувати на квартирному обліку.

Місцеві органи влади створюють комісію, що розглядає заяви на право отримання компенсації за житло, визначає розмір грошової виплати. Заяву подають у письмовій чи електронній формі (за наявності технічної можливості) до органа соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. Якщо органом місцевого самоврядування або військово-цивільною адміністрацією створено Центр надання адміністративних послуг, заяву та необхідні документи можуть подавати через нього.

Зараз ви читаєте новину «Ветеранам надають кредити на будівництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути