вівторок, 13 листопада 2018 07:50

Вакцину від грипу вводять протягом двох годин після купівлі

Автор: Альона ДРИГВАЛЬ
 

— Зазвичай я довго хворію і важко переношу медикаменти, — каже 30-річна Мар'яна Булавчук із Києва. — Вирішила, що дешевше вакцинуватися від грипу. Вперше в житті зважилася цього року. Обрала приватну лікарню. За консультацію і вакцинацію заплатила 750 гривень.

— Записалася до лікаря за кілька днів наперед. Зробили огляд, вкололи вакцину від чотирьох штамів грипу. Сказали півгодини побути в клініці, спостерігати за своїм станом. Улітку робила вакцинацію від дифтерії, на місці уколу утворився синець, трохи боліло. А після щеплення від грипу болю майже не було. Жодних побічних ефектів не відчула, — каже Мар'яна Булавчук.

— Вакцинація — єдиний захист від грипу, — говорить Федір Лапій, 44 роки, дитячий імунолог, голова правління ГО "Батьки за вакцинацію".

— Щеплення необхідне дітям до п'яти років, вагітним, медикам, учителям, військовим, усім, хто працює в місцях скупчення людей. Також — літнім людям віком від 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями. У родині з мами в декреті з малюком, тата і школяра — двоє останніх найбільше ризикують принести грип додому. Тому найперше слід вакцинувати їх, — говорить лікар.

Радить робити щеплення у вересні-листопаді. Імунітет сформується за тиждень-два.

Вакцинацію не проводять при гострій хворобі, яка перебігає з температурою, вищою за 38–38,5°C. Легка застуда та нежить не є протипоказанням до вакцинації.

Безкоштовно введуть вакцину в державних медзакладах.

— Щеплення від грипу проводять двома вакцинами: французькою Ваксігрип Тетра за 313 грн та південнокорейською Джі Сі Флю — 230 грн. Наприклад, у Києві ними повністю забезпечені аптечні пункти комунального підприємства "Фармація", — продовжує Федір Лапій. — Французька вакцина вперше з'явилася цього року в Україні. Вона захищає від чотирьох вірусів грипу. Її можна вводити дітям із трьох років. Корейська вакцина захищає від трьох вірусів і в Україні зареєстрована для дітей від 6 місяців.

Перед щепленням слід проконсультуватися з сімейним лікарем чи терапевтом. Він огляне, визначить, чи немає протипоказань, та порадить, як правильно транспортувати вакцину. Також дасть рецепт. Вакцину потрібно зберігати у холоді. Від моменту купівлі до введення має пройти не більше двох годин. Інакше може втратити властивості. Вакцину переносять у сумці-холодильнику, яку можна придбати або ж отримати під заставу десь у 200 грн в аптеці.

— Якщо пацієнт принесе вакцину без наданого рецепту, лікар має право відмовитися її колоти. Він не знає, чи з нею все гаразд.

Після щеплення 30 хвилин не можна залишати медзаклад. Кожна людина по-різному реагує на укол. Тому краще запобігти травмам через запаморочення.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину від грипу вводять протягом двох годин після купівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути