четвер, 01 липня 2021 00:05

В Україну добрався коронавірус "Дельта"

Із 2 липня в Україну обмежать в'їзд людям із Росії, Індії, Португалії та Великої Британії. Там найбільше поширюється новий штам коронавірусу "Дельта". Приїжджі здаватимуть на кордоні експрес-тести. При позитивному результаті іноземцям заборонять в'їзд, українців відправлять на самоізоляцію.

"Дельту" виявили в червні в Індії. Вдвічі небезпечніший, заявила головна наукова співробітниця Все­світньої організації охорони здоров'я Сумія Свамінатан, 62 роки:

— Але більшість вакцин ефективні проти "Дельти". Щонайменше запобігають тяжкому перебігу.

Новий штам підтвердили у двох українців, які приїхали з Росії, — 66‑річної жінки та підлітка, 16 років.

— Вірус адаптується, стає агресивніший. Виявлятимемо ще багато мутацій, — каже інфекціоністка Євгенія Менжуліна, 35 років. — Штам "Дельта" могли завезти в Україну давно. А виявили зараз. Симптоми подібні до інших мутацій. Вирізняється агресивністю. Якщо хворий на попередні штами заражав одного-двох людей, то цим інфікує шість-вісім осіб.

— Цей вид коронавірусу небезпечний для нещеплених, — говорить ізраїльський лікар Борис Бриль. — Для тих, хто перехворів і вакцинований, ризики менші. Один із перших симптомів "Дельти" — біль у горлі і висока температура.

Виявленням "Дельти" в Україні займаються дві приватні і дві державні лабораторії.

— Не маємо тестів, аби визначати саме цей штам. Звернулися до ВООЗ по допомогу, — каже секретар Ради національної безпеки та оборони 58‑річний Олексій Данілов.

На 30 червня всі області в Україні перебували в зеленій зоні карантину. За 28‑ме виявили найменшу кількість нових хворих на ковід із початку року — 182.

— Показники відповідають дійсності. Хоча неточності можуть бути, бо не всі люди звертаються, — говорить колишній міністр охорони здоров'я Олег Мусій, 56 років. — Є ризик, що "Дельта" розповсюдиться. Тоді в липні можлива нова хвиля епідемії. Потрібно щепити 80 процентів населення. За моєю оцінкою, 30–40 відсотків громадян перехворіли і мають імунітет.

Зараз ви читаєте новину «В Україну добрався коронавірус "Дельта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути