четвер, 15 травня 2008 07:09

В Україні відкрили першу заправку біопаливом

Автор: фото: Ігор Довгань
  Біопаливо БІО-100 продають по 5,55 гривень за літр, біодизель – 5,80 гривень
Біопаливо БІО-100 продають по 5,55 гривень за літр, біодизель – 5,80 гривень

Єдину в Східній Європі спеціалізовану АЗС із продажу біопалива відкрили в Чернівцях. Тут можна заправитися двома видами пального — біодизелем та БІО-100. Біодизель — аналог солярки. БІО-100, де рослинна основа становить 60%, відповідає бензину марки А-98.

— У цьому аналогу бензину є спеціальні речовини, які полірують двигун. Це корисно для автівок, — каже 51-річний Олег Швидкий, директор науково-дослідного інституту МАСМА. — До нього додають присадки, які добре впливають на роботу двигуна. Тому можна замінювати мастило вдвічі рідше, ніж під час використання бензину. Біопаливо  змішують зі звичайним пальним будь-якої марки, і це не впливає на роботу мотора.

Таке паливо дешевше й не шкодить довкіллю та двигуну. У компанії "Енергетичні стратегії і біотехнологія", що відкрила заправку, запевняють: ціни будуть нижчими від А-95 на 50 коп. Нині за БІО-100 слід заплатити 5,55 грн за літр, за біодизель — 5,80 грн.

Якщо біопаливо виробляти в Україні, воно коштуватиме дешевше, наголошують фахівці. Нині його роблять із української сировини — кукурудзи, зерна, відходів виробництва цукру. Але постачають із заводу, розташованого в Молдові неподалік Могилева-Подільського.

У нас поки що немає умов для такого виробництва. У Національному агентстві з енергозбереження, що відповідає за альтернативні види палива, визнають: ні відповідного закону, ні держстандартів у країні немає.

В Україні біопаливо виробляють окремі установки, які працюють в невеликих обсягах на приватні фермерські господарства. У компанії "Енергетичні стратегії і біотехнологія" хочуть використовувати для масового виготовлення біопалива спиртзаводи, які нині простоюють.

— Після цієї АЗС до кінця травня плануємо відкрити ще десять у Західній Україні, — каже Михайло Лабутіе, 31 рік, виконавчий директор компанії. — Це Івано-Франківська область, Закарпатська та Львівська.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відкрили першу заправку біопаливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути