вівторок, 03 квітня 2018 06:46

У школі не читатимуть "Анну Кареніну"

Міносвіти оновило програми із зарубіжної літератури для ­10–11 класів. За ними працюватимуть із вересня.

З обов'язкового вивчення в 10 класі вилучили "Гобсека" Оноре де Бальзака й "Анну Кареніну" Льва Толстого. В 11-му більше не читатимуть "Джакомо Джойс" Джеймса Джойса та "Чуму" Альбера Камю.

— Сімейна історія виправданої зради в романі "Анна Кареніна" справді недоречна для вивчення у школі. "Війну і мир" важко втиснути у сучасну ідеологічну українську складову, — розповідає вчитель зарубіжної літератури центру дистанційної освіти "Джерело" Ірина Власенко, 52 роки. — Шкода, що вилучили роман "Чума" Камю. Він актуальний і зрозумілий. Коли 11-класник, читаючи роман, асоціює ОРДЛО з враженим чумою Ораном, мені стає і прикро, і втішно. Діти розуміють, які події відбуваються в нашій країні.

У програму додали творів сучасних авторів. Їх раніше у школі не вивчали. У 10-му класі — "Кава з кардамоном" Йоанни Яґелло, "Повітряні змії" Ромена Гарі, "Синій птах" Моріса Метерлінка, "Алхімік" Паоло Коельо. В 11-му — "1984" Джорджа Орвелла, "Мораль" Стівена Кінґа, "Провина зірок" Джорджа Гріна, "Крадійка книжок" Маркуса Зузака.

Для додаткового читання рекомендують "Паперові міста" Джона Ґріна, "Шоколад із чилі" Йоанни Яґелло, "Політ над гніздом зозулі" Кена Кізі, "Норвезький ліс" та "1Q84" Харукі Муракамі, поезії Боба Ділана.

— Програму розвантажили й додали сучасних авторів. Ці зміни позитивні. Учні мають знати сучасний літературний процес. Але Пауло Коельо я вилучила б із програми взагалі. Це низькопробна масова література, — вважає Ірина Власенко.

Зараз ви читаєте новину «У школі не читатимуть "Анну Кареніну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути