Ексклюзиви
вівторок, 17 лютого 2009 18:16

У класах буде по 45 учнів

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Учителі школи №33 у Черкасах у вівторок зранку виходять із приміщення навчального закладу, аби йти страйкувати до мерії
Учителі школи №33 у Черкасах у вівторок зранку виходять із приміщення навчального закладу, аби йти страйкувати до мерії

Учора зранку під час перерви з черкаської школи N33 виходять вчителі й діти. Педагоги, в яких немає уроків, ідуть протестувати до мерії. Там на них чекають понад 200 людей, чиї діти вчаться у цьому навчальному закладі. Усі схвильовані чутками, що школу закриють.

У школі N33, розташованій у мікрорайоні Митниця, на березі Дніпра, навчаються 700 учнів. Активісти з батьківського комітету кажуть: школу ліквідують, замість неї відкриють розважальний комплекс. Подейкують, будівлю продано разом із землею.

— Я показав батькам державний акт. Там чорним по білому написано: це шкільна земля, — каже "ГПУ" директор школи 54-річний Микола Чорноіваненко. Додає, що вчителі батьків не підбурювали.

— А ще мають об"єднати 20-ту і 24-ту школи. Також — 19-ту і 6-ту. А 22-гу об"єднають із 25-ю. Із 31-ї, 33-ї і 34-ї зроблять дві школи, — перераховує "ГПУ" 53-річна Надія, завуч однієї з черкаських шкіл. Називати своє прізвище відмовляється. Каже номери ще трьох шкіл, про об"єднання яких говорять у міському відділі освіти.

— Кілька років тому в нас уже позакривали дитсадки. Тепер, аби дитину влаштувати в дитсадок, треба стояти в черзі від дня народження. Якщо ще й школи об"єднають, то в класах буде по 45 учнів. Із нинішньою програмою це буде не навчання, а пекло, — упевнений 39-річний Василь Пасєка, голова батьківського комітету школи N33.

У міському бюджеті Черкас на потреби освітян бракує 23 млн 400 тис. грн. Педагоги кажуть, що в разі найгіршого розвитку подій у місті закриють п"ять шкіл. У мерії таку інформацію заперечують. Але вчителі кажуть між собою, що "чорний" список шкіл уже складено.

Чиновники міськради закликають учителів економити. Виправдовуються, що уряд недофінансовує освіту.

— Зміна цільового призначення шкіл навіть не обговорюється. Ми хочемо зрозуміти, де можна зекономити, — пояснює "ГПУ" директор департаменту освіти й гуманітарної політики міськради Микола Котко, 51 рік. — Черкаські школи розраховані на 38 тисяч учнів, а ходить у них 25 тисяч. Пропонуємо педагогам відмовитися від груп продовженого дня, гуртків і факультативів. Можливо, декому доведеться піти у відпустку за власний рахунок. Швидше за все, об"єднають деякі музичні школи.

Але на випадок "обвалу бюджету" деякі школи можуть тимчасово об"єднати, додає Микола Котко. Вивільнені приміщення або законсервують, або віддадуть в оренду.

Якщо справа дійде до масових скорочень і ліквідації шкіл, учительська профспілка погрожує вивести на вулицю 10 тис. освітян.

Зараз ви читаєте новину «У класах буде по 45 учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути