Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 00:50

У церкві знищили розписи минулого століття

У Церкві Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви у селищі ­Славському Львівської області знищили історичну ­пам'ятку ХХ ст. — розписи українських живописців Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка.

— Розписи були ще за Союзу. Потім купол розбомбили і їх відмалювали інші художники. Тріскалися, сипалися парафіянам на голову, — каже настоятель храму отець Андрій Петришин. — Громаді казали, що закриють храм на 10–15 років, щоб зробити ремонт. Приїжджали з Львівської облради й всяких інституцій. А де молитися — наші проблеми. Люди збунтувалися і збили ті розписи. Коли то робили — мене не було на парафії. На іконостасі ще залишилися малюнки Модеста Сосенка. Закриваємо його, доки не зберемо кошти на реставрацію. Ще збирати гроші на суди. Повідомили, що з громадою судитимуться. Воюватиму до кінця.

— Храм збудований 1901 року за проектом львівського архітектора Василя Нагірного. Ідейником зведення виступав митрополит Андрей Шептицький, — розповідає доцент кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки 43-річна Тетяна Казанцева. — Стіни розписували Модест Сосенко і Юліан Буцманюк. Під куполом храму Сосенко зобразив митрополита. Його разом із усім розписом знищили. Два дні перед тим була у храмі, оглядала розписи, проводила фотофіксацію. Там не було тріщин і пустот. Їх двічі реставрували у радянський час. Львівські фахівці могли би без проблем видалити два-три шари попередньої реставрації та відновити роботу художників. Для цього немає потреби закривати храм, робити перестановки чи скасовувати богослужіння.

Окрім розписів, збили й столітню плитку, виготовлену у Львові на фабриці архітектора Івана Левинського. Усе разом із будівельними відходами вивезли на смітник.

В обласній адміністрації і Товаристві охорони культурної спадщини закликали отця Петришина не знищувати розписи.

— Вручили священику припис із забороною проведення будь-яких робіт у храмі. Він відмовився його взяти. Передали його голові Славського, — розповідає керівник товариства 54-річний Андрій Салюк.

16 травня Львівська облдержадміністрація подала до суду із вимогою вилучити пам'ятку архітектури із власності громади Славського.

Зараз ви читаєте новину «У церкві знищили розписи минулого століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути