середа, 23 січня 2008 07:09

В Альпах знайшли шестеро українців

Минулої неділі у швейцарських Альпах знайшли шестеро напівзамерзлих українців — 47-річну жінку з п"ятьма дітьми.

Житель пригірського району по радіо впіймав сигнал із рації: жінка ламаною англійською просила про допомогу. Цю інформацію чоловік передав місцевим рятувальників. Українців знайшли за чотири години.

— Люди були ледь притомні, страшенно змерзли. Матір із одною дитиною привезли до лікарні міста Лугано, а решту дітей доставили до дитячої лікарні Цюріха, — повідомляють у посольстві України в Швейцарії.

Потерпіла розповіла, що з України до Угорщини з дітьми виїхали ще вісім років тому. Після вступу країни до ЄС вони просили притулку, але їм відмовили. За правилами Європейського Союзу, якщо в одній країни Європи в притулку відмовили, то просити його в іншій заборонено. Українка звернулася до посольства Швейцарії, яка не є членом ЄС.

Відповіді не дочекалася. Тому вирішила поїздом нелегально перетнути швейцарський кордон із Італією. Але їх повернули італійські прикордонники. Тоді українці пішли через Альпи в обхід прикордонних постів.

У Федеральному відомстві міграції Швейцарії кажуть, якщо жінка попросить притулку в Швейцарії, його нададуть в одному з міст, де живуть біженці. Також їх можуть відіслати назад до Італії або повернути до України.

Подібний випадок трапився торік у вересні в Карпатах. Чеченка Каміса Джамалдінова з чотирма дітьми, нелегально переходячи українсько-польський кордон через Карпати, заблукала. Її троє дочок замерзли на смерть. Камісу із 3-річним сином знайшли польські прикордонники. Чеченцям уже надали статус біженців у Польщі.

Зараз ви читаєте новину «В Альпах знайшли шестеро українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути