Ексклюзиви
пʼятниця, 12 січня 2018 00:50

"Побачили татуювання, тризуб на грудях. Хотіли відрізати"

27 грудня відбувся обмін полоненими між Україною й терористами ДНР та ЛНР. За 74 українців віддали 238 лю­дей зі списку бойо­виків.

"Спецслужби" ЛНР рік стежили за фанатами луганського футбольного клубу "Зоря" 21-річним Владиславом Овчаренком та 20-річним Артемом Ахмеровим.

— У жовтні 2016 року нас затримали в центрі міста. Влад був блогером сторінки "Луганська хунта" в соц­мережі. Плюс — спалений прапор. Звинуватили в шпигунстві. Хоча жодних фактів не знайшли. Ми свідомо залишилися в рідному місті. Це наш дім. У серпні 2015-го спалили "прапор ЛНР" у пам'ять про друга, який воював у "Азові" й загинув в Іловайському котлі, — згадує Ахмеров.

Олександр Калін, боєць 2-го окремого мотопіхотного батальйону 30-ї бригади Збройних сил України, потрапив у полон 13 вересня 2015-го біля селища Луганське на Донеччині. До позиції наблизилася диверсійна група бойовиків.

— Хотіли вступити з ними в бій, але було пізно. Я був на кулеметній точці, накритій деревом і мішками. Дістати могли хіба гранатою. Поруч лежав поранений товариш, — розповідає Калін. — Один наказав виходити, пообіцяв не стріляти: "Даю слово офицера российской армии". Нам зав'язали руки та очі, кілька днів возили в авто. Зо два тижні допитували в підвалі донець­кого СБУ. Перевели до загальної камери. Возили на роботу по Донецьку й в інші міста.

У червні 2016-го перевели до Макіївської колонії суворого режиму.

— Із фізичним насиллям стикався лише на допитах. Потім — тиснули на психіку. Сиділи по троє в камері. Давали ввечері дивитись дві години телевізор. Торік у жовтні це скасували. Годували скромно: шматочок курки чи печінки, каші на воді, — додає чоловік.

Релігієзнавець 63-річний Ігор Козловський був у полоні з січня 2016-го. За "шпигунство" отримав майже три роки ув'язнення.

— Мене катували, надівши мішок на голову. При цьому кричали, що вони — "русский мир". У них велика фантазія. Б'ють, катують струмом, підвішують. Це — суміш 1937 року, 1950-х, 1970-х років СРСР. Схоже на рольові ігри. Але стосуються життя людей, їхньої долі, — говорить він.

— 2005-го купив поблизу СІЗО хатинку під майстерню, — каже луганський блогер 47-річний Едуард Неделяєв. — Щодня проходив і думав: як там зекам? А тут самому "пощастило". Сидів з іншими "первоходами" (уперше ув'язненими. — ГПУ). Пару разів опинявся в камері з рецидивістами. А так — з убивцями, грабіжниками, торговцями наркотою. У маршрутці їх не відрізниш. В одних камерах усе по режиму, що два тижні — перевірка. А в кількох метрах — як у готелі: тепла вода, килими, телефон, металеві ложки. Одні в баню ходять раз на пару тижнів, інші — через день. Основна валюта — сигарети. За них можна купити все: заточку, кип'ятильник, шкарпетки, телевізор, телефон, чай.

Звільнений 27-річний Євген Чуднецов із Макіївки — боєць полку "Азов". Його утримували із зими 2015-го. Засудили до 30 років тюрми за "екстремізм". Два роки був в "одиночці" донецького СІЗО. Потім перевели в колонію в Макіївці.

— Майже не чіпали, хіба зуби вибили. З Широкиного повезли зразу в Донецьк. Побачили, що маю татуювання, тризуб на грудях, на плечі чорне сонце. Хотіли це все відрізати. Потім сказали, що я колоритний і підійду для репортажу, — розповідає Чуднецов. — До інших застосовували "тапік" (польовий телефон ТА-57. — ГПУ) з високою напругою. Коли дзвонили, йшов струм по тілу. "Дельфін" — коли ганчірку кладуть на обличчя, лиють воду і захлинаєшся. Це пройшло повз мене. Лише били. То одне вухо розірвуть, то інше, то ребра поламають. У Донецьку полонених тримають у МДБ (так зване міністерство державної безпеки. — ГПУ) і в "Ізоляції" (колишній завод ізоляційних матеріалів. — ГПУ). Там багато "200-х"(загиблих. — ГПУ). Хто був, кажуть: не було й тижня, щоб не замучили людину. Дехто не витримує струму, у декого серце відмовляє, або кати нап'ються і перестараються. Це роблять місцеві. Росіяни не хочуть бруднити руки.

Зараз ви читаєте новину «"Побачили татуювання, тризуб на грудях. Хотіли відрізати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути