вівторок, 19 червня 2007 07:04

Ющенко несподівано приїхав до гончарів

Автор: фото: Роман БОДНАР
  Президент Віктор Ющенко в суботу приїхав у Музей народного побуту та архітектури в Пирогово, що під Києвом. Там показували своє мистецтво гончарі
Президент Віктор Ющенко в суботу приїхав у Музей народного побуту та архітектури в Пирогово, що під Києвом. Там показували своє мистецтво гончарі

Минулих вихідних у Музеї народного побуту та архітектури в Пирогові під Києвом святкували День гончаря. Під спекотним сонцем майстри продавали глечики й керамічні прикраси. Найдешевші — маленькі глиняні мисочки — коштували 3 грн.

У суботу в Пирогово приїхав президент Віктор Ющенко з дружиною Катериною та донькою Софією. Гончарі були приємно здивовані, адже візит не планувався. Віктор Ющенко вільно спілкувався з майстрами та відвідувачами, охоче з ними фотографувався.

За словами Катерини Михайлівни, вони з чоловіком придбали багато речей у майстрів із Львівської та Київської областей. Доньку Софію зацікавили свистунці з Опішні, їх привезли полтавські гончарі. Свистунці президентська родина купувала не лише для доньки, а й для Фонду Катерини Ющенко: їх роздадуть дітям. У молодого майстра Анатолія Байди президент придбав миски, глечики, горщики.

— У нас на дачі є маленькі музеї: є музей Західної України, Східної України, є скрині дерев"яні, багато кераміки, — каже Катерина Ющенко, 45 років. — Як до нас приїжджають іноземні гості, президенти з дружинами, ми їм показуємо все це. Щоб вони краще розуміли нашу душу й історію.

Дружині президента особливо сподобалася кримсько-татарська кераміка — вона цього року була представлена вперше.

Рустем Скібін, 34 роки, час від часу вибиває ритми на татарському барабані "думбелеку". Це керамічний інструмент, обтягнутий шкірою кози. Поруч із чоловіком розкладені тарілки з яскравими орнаментами. Зараз кримсько-татарське гончарство лише починають відроджувати. Це дуже складно, бо зразки гончарних виробів майже не збереглися. За 10 років вдалося віднайти лише 15 керамічних елементів.

— Вишивка та коштовні прикраси збереглися. Але кераміка — дуже крихкий для часу матеріал, — розказує Рустем Скібін.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко несподівано приїхав до гончарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути