Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2007 07:02

Уночі знесли браму Києво-Печерської лаври

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Брама від воріт 1850–1852 років на в’їзді до Нижньої лаври тепер лежить на узбіччі дороги. Цеглу склали у дворі
Брама від воріт 1850–1852 років на в’їзді до Нижньої лаври тепер лежить на узбіччі дороги. Цеглу склали у дворі

"У ніч з неділі на понеділок наш сторож бачив, як зносили браму. Він навіть записав номери машин, але втручатися не став, — каже "ГПУ" 41-річний Роман Качан, завідувач відділу історії Києво-Печерської лаври Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. — Наступного дня на шлагбаумі висіла табличка, що в"їжджати на нашу територію треба через паркову алею. Оскільки західна брама — на реставрації. Оце і є реставрація, — показує на уламки. — Брама повністю знищена".

Києво-Печерська лавра — державний музейний комплекс, який частково використовується як монастир і резиденція Київського митрополита Української православної церкви Московського патріархату. Конфлікт між Державним історико-культурним заповідником "Києво-Печерська лавра" та Свято-Успенським монастирем лаври вже став історією. Дві сторони не можуть поділити територію, споруди.

Тепер посварилися через браму й огорожу на в"їзді до Нижньої лаври. У монастирі кажуть, що знищені ворота скоро відбудуть. Працівники музею запевняють: пам"ятку архітектури 1850–1852 років узагалі не можна було зносити.

— Верхня частина арки була трохи розбитою — так її понівечили вантажні машини, фури, що в"їжджали до лаври. Поступово вони вибивали цеглу, — згадує Роман Качан. — Я вважаю, що можна було просто понизити проїжджу частину, якщо так уже заважала арка, а не зносити її повністю.

Намісник Києво-Печерської лаври архієпископ Вишгородський Павло запевняє, що "отримали дозвіл від Інституту архітектури й будівництва, від усіх структур."

— Там падала цегла. Я кілька разів звертався до директора музею, але відповідь була одна: не вистачає коштів, держава не виділяє, — говорить архієпископ. — Браму зносили вночі, бо об одинадцятій вечора вона завалилася, і її терміново потрібно було демонтувати. Удень це неможливо зробити, бо лавру відвідує багато людей.

Владика Павло зауважує: керівництво заповідника не по-господарськи ставиться до пам"яток архітектури. Гроші, які виділяють музею держава та місто, мовляв, використовують не за призначенням. Архієпископ заявляє, що був би не проти, аби весь заповідник передали монастирю.

Відновлення брами начебто планують розпочати найближчим часом. За словами намісника, Інститут архітектури та будівництва підбирає цеглу для відбудови.

— Це відвертий акт вандалізму. Грубо проігноровано той факт, що Києво-Печерська лавра є об"єктом історико-культурної спадщини України, який внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — зазначено у заяві Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Комісія чекає, що Генеральна прокуратура, СБУ та МВС України вивчать обставини руйнування воріт і порушать кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Уночі знесли браму Києво-Печерської лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути