Ексклюзиви
четвер, 04 грудня 2008 15:29

Юлія Тимошенко прагне зберегти робочі місця

Значна частина пропозицій уряду щодо подолання економічної кризи була напрацьована на зустрічах Кабміну із металургами, будівельниками, сільгоспвиробниками та представниками профспілок. Основна логіка уряду: виробники гарантують збереження робочих місць і зарплат, а Кабмін допомагає їм матеріально. Усередині країни — сприяє в реалізації продукції. Насамперед, за рахунок розширення держзамовлень у сферах машинобудування, будівництва доріг, житла. А ті, в свою чергу, формують замовлення для суміжних галузей: металургії, приладобудування, виробництва будівельних матеріалів.

Зовнішньоекономічна допомога уряду передбачає пошук нових замовлень за кордоном і обмеження імпорту. Зокрема, йдеться й про фінансову підтримку виробників. Головне тут — відновити банківське кредитування економіки та населення. Про це уряд веде переговори із Нацбанком. Кабмін також пропонує деякі податкові послаблення: для сільгоспвиробників залишають єдиний фіксований податок (замість чинних шести податків і зборів), пільгову систему сплати податку на додану вартість, а металургам обіцяють серйозно прискорити повернення ПДВ. Також мова йде про державні гарантії під кредити підприємств (це пов"язано насамперед із будівництвом доріг), про продовження пільгових кредитів для села. Зокрема й про так звані заставні закупівлі — коли фермер може продати державі зерно за діючою ціною. Проте, якщо ціна збільшиться, він має право викупити зерно за старою ціною й перепродати дорожче. Крім того, уряд пропонує впровадити держпідтримку в одержанні кредитів від іноземних фінансових структур. Наприклад, Європейський банк реконструкції та розвитку погодився виділити 1,5 млрд грн на ремонт рухомого складу "Укрзалізниці" — а це додаткові замовлення для машинобудівників.

Головне — відновити банківське кредитування економіки та населення

Ще один пункт допомоги — здешевлення сировини й енергоносіїв для підприємств. Зокрема, є домовленості із нафтотрейдерами: з 1 листопада бензин уже подешевшав на 40 коп., а в грудні ціна повинна знизитися ще на 1 грн. Уряд також пропонує встановити для промисловості пільгові ціни на газ і знизити тарифи на електроенергію.

Кабмін збирається поступово переводити економіку (там, де це, звичайно, можливо) із дорогого імпортного газу на доступне українське вугілля. На думку координатора економічних програм Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Сергія Кисельова, "ця ідея досить складна в реалізації, але цікава. Це шанс, з одного боку, знизити зовнішню енергозалежність України, а з іншого — надати додаткові стимули для розвитку вугільної галузі й підвищити доходи шахтарів".

Уряд запропонував створити стимули для модернізації підприємств: на думку міністрів, варто підвищити норми амортизації, знизити ставку податку на прибуток, який підприємство повторно інвестує у виробництво, із 25 до 20%, гарантувати безмитне ввезення устаткування, що збільшує енергоефективність підприємств.

Крім загального антикризового пакета, уряд Тимошенко розробив план заходів щодо боротьби із безробіттям в умовах світової фінансової кризи. Ставку в цьому плані зроблено на "Євро-2012".

— Лише об"єкти до чемпіонату допоможуть створити робочі місця в двадцятьох сферах виробництва та працевлаштувати майже 400 тисяч осіб, — зауважила міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова.

За її словами, уряд веде переговори із роботодавцями щодо надання можливості тимчасового працевлаштування їхніх працівників на інших необхідних підприємствам роботах зі збереженням заробітної плати, а також із частковою компенсацією витрат роботодавців за рахунок використання коштів із Фонду на випадок безробіття.

Усе це — у рамках взаємовигідних відносин із підприємствами. За словами прем"єра Юлії Тимошенко, Кабмін має намір надавати держпільги лише тим підприємствам, які втримаються від скорочення своїх працівників.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко прагне зберегти робочі місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути