Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2017 07:50

Україні загрожує епідемія кору

В Одесі зафіксували спалах кору. В інфекційну лікарню доправили 101 хворого. Більшість — діти до 3 років, але є й дорослі. Чверть хворих мають ускладнення — запалення легенів.

— Торік зафіксували 102 випадки кору по всій Україні. В березні цього року в Одесі госпіталізували одиниці. А з середини квітня кількість хворих поступово збільшувалася. Наразі в лікарні — 37 людей. А разом із виписаними — 101 пацієнт, — сказала 67-річна Світлана Лаврюкова, головний лікар Одеської міської клінічної інфекційної лікарні.

Епідемія кору виникає раз на п'ять років. Ця вірусна інфекція розповсюджується блискавично, бо передається повітряно-крапельним шляхом. Останній спалах кору був п'ять років тому — після футбольного чемпіонату Євро-2012. Раніше їх фіксували 2001-го та 2006-го.

Зараз у 14 європейських ­країнах зростає захворюваність на кір. У сусідній з Україною Румунії за півроку занедужали 5 тис. людей, є смертельні випадки.

— Лікування кору таке ж, як і грипу. ­Серед небезпечних ускладнень енцефаліт — запалення мозкових оболонок. Він призводить до ­інвалідності. Також можуть виникати проблеми з серцем, нирками, нервовою системою. Іноді спричиняє сліпоту, — говорить Федір Лапій, 44 роки, головний дитячий імунолог Києва.

У групі ризику — діти 4–9 років і дорослі від 30 до 50 років. Хвороба супроводжується болем у м'язах, високою температурою, червоним висипом на шкірі. Інфекція може давати симптоми, подібні до застуди чи грипу. Проте від кору в роті з'являються плями, схожі на манну крупу. За кілька днів — висипи на тілі. Очі сльозяться, світло спричиняє подразнення. Бувають галюцинації. Складно дихати, їсти й пити. Три-чотири дні людина може не знати, що хвора.

— Найкращий спосіб запобігти кору — щеплення. Дітям його роблять двічі: у рік і в 6. Лише вакцинація зменшує кількість ускладнень і летальних випадків. А зараз дуже багато людей відмовляються робити щеплення. Велика партія вакцини від кору, краснухи і свинки надійшла в Україну в грудні. Її розподілили по всій країні, — наголошує лікар. — На початку ХХ століття, коли не було вакцини, від кору помирав кожен п'ятий малюк до 2 років.

Стійкого імунітету до кору немає. Навіть той, хто перехворів на нього, може занедужати вдруге.

— Ми закликаємо батьків усіх здорових дітей старше 12 місяців, які не хворіли на кір і не були щеплені, терміново звернутися до поліклінік, — каже Ганна Луньова, головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров'я Одеської міськ­ради.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує епідемія кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути