Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 07:45

"Українську високотехнологічну продукцію росіяни досі не можуть замінити"

Автор: ФОТО Надане Ігорем Страмиком
  22 липня 2014 року активісти випустили в львівському супермаркеті ”Арсен” 46 мишей. Бо керівництво магазину відмовлялося ­вказати на цінниках, які товари виготовлені в Росії. Координатора акції Олега Радика оштрафували за хуліганство на 17 гривень. Супермаркет наступного дня виконав вимогу активістів
22 липня 2014 року активісти випустили в львівському супермаркеті ”Арсен” 46 мишей. Бо керівництво магазину відмовлялося ­вказати на цінниках, які товари виготовлені в Росії. Координатора акції Олега Радика оштрафували за хуліганство на 17 гривень. Супермаркет наступного дня виконав вимогу активістів

Потрібен бойкот російських товарів з боку влади

На початку грудня 2013 року почався бойкот товарів і підприємств, що належали депутатам-"регіоналам". Громадянська кампанія була відповіддю на непідписання угоди про асоціацію з ЄС та побиття студентів у Києві. В інтернеті з'явилися списки компаній та торгових марок, що належать членам Партії регіонів. Активісти роздавали листівки, влаштовували пікети біля магазинів, офісів, банків, на заправках. Закликали відмовитися від товарів і послуг компаній. Продовженням цієї акції в березні наступного року став бойкот російських товарів.

— Українці почали звертати увагу на походження товарів. Магазини — вказувати країну-виробника. 2014 року імпорт російських товарів зменшився в дев'ять разів. Уряд також заборонив співпрацю у військово-промисловому комплексі, — говорить економіст Андрій Новак, 44 роки.

Як це вплинуло на Росію?

— Українські товари становили 1–2 відсотки імпорту. Для Росії це не критично. За винятком продукції авіакосмічної галузі та військово-промислового комплексу. Україна виробляє багато високотехнологічної продукції. Росіяни досі не можуть її нічим замінити. Тому падає якість нових зразків військової техніки, космічних апаратів.

Ми отримали зону вільної торгівлі з Євросоюзом, Канадою, Ізраїлем, Китаєм. Змінилася структура нашого експорту. В Європу йде більше аграрної продукції, сировинної. В Росію продавали переважно продукцію машинобудування. Тому ці підприємства найбільше постраждали через заборону торгівлі.

Співпраця досі цікава обом країнам. Бо можна буде відновити колишні обсяги експорту й імпорту. Але вона можлива лише після припинення абсурдної війни, яку веде Росія.

Один із наслідків бойкоту — мода на українське?

— Паралельно з бойкотом російських люди почали активніше шукати товари вітчизняного виробництва. Це дало потужний сплеск легкій, харчовій промисловості, сфері послуг. Українці почали звертати увагу, кому належить мережа ресторанів чи кав'ярень. Наші виробники зараз можуть зайняти ту частину ринку, де раніше були російські товари.

Чому повністю не зникли російські товари, ліки?

— Деякі препарати важко замінити. Європейські відповідники надто дорогі. Коли йде мова про здоров'я, то не дивишся на країну-виробника. Хочеш лише одужати. Люди купують російські ліки тільки тому, що вони доступні.

Багато підприємств пристосувалися до бойкоту. Змінили країну походження, найчастіше на Білорусь чи Казахстан. Або зареєстрували нові компанії в Європі.

Від чого російського не зможе відмовитись Україна?

— Від енергоресурсів. Куплений у Європи газ — з Росії. Так само бензин на українських заправках. Тільки перенаправлений через Румунію чи Білорусь.

Зараз потрібна нова хвиля бойкоту всього російського?

— На рівні громадян він діє. Хто вирішив не купувати російські товари, то це вже назавжди. Зараз потрібен бойкот зі сторони влади — законодавчі, митні, фінансові обмеження. Її представники мають бізнес-інтереси в сусідній країні. А на словах ніби бойкотують.

Зараз ви читаєте новину «"Українську високотехнологічну продукцію росіяни досі не можуть замінити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути