субота, 26 січня 2008 07:00

Учитель Василь Івасюк став фермером

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  Василь Івасюк на складі показує пекінську капусту, яку, окрім нього, на Буковині майже ніхто не вирощує
Василь Івасюк на складі показує пекінську капусту, яку, окрім нього, на Буковині майже ніхто не вирощує

38-річний Василь Івасюк із села Кліводин Кіцманського району Чернівецької обл. до 2003-го працював учителем історії. Нині має 102 га землі, де вирощує озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу, ріпак, капусту. По 40 га займають кущі смородини та яблуні.

— Сподіваюся, що через два-три роки цей сад даватиме непогані врожаї. Моє господарство включене в державну програму розвитку садівництва. Як наслідок, 40 відсотків затрат держава мені вже повернула, а це немала сума — понад 300 тисяч гривень. А зі збутом проблем немає: у мене ж елітні сорти ягід. Збуватиму виробникам соку — фірмам "Сандора" та "Джафа". Вони самі вийшли на мене.

Після закінчення педучилища та історичного факультету Чернівецького національного університету Івасюк працював учителем в Іванківцях.

— Коли Союз розпався, не було зарплати. А тут перший син народився. Я звільнився з роботи, хоча квартиру обіцяли та посаду завуча, — розповідає чоловік. — Заробляв "човниковими" рейсами за кордон. Возив із Польщі овочі.

Там Івасюк познайомився з чоловіком, який за три роки почав непогано заробляти на овочах. Це його зацікавило:

— А тут ще вдома вичитав у районці, що оголошено конкурс на невитребувані паї. 2003-го виділили мені 67 гектарів запущеної землі у Кліводині, яку 9 років ніхто не орав. Із цієї кількості на 6 гектарах посадив овочі, на 11 — озиму пшеницю. Решту поля залишив під чорним паром.

На околиці райцентру Василь Івасюк орендує склад для продукції. Тут кілька робітників чистять капусту і складають її в дерев"яні ящики.

— Маю качанисту двох видів — білокачанну та пекінську, — розповідає фермер. — Пекінську на Буковині майже ніхто не вирощує в такій кількості. Та й копітка то робота — обидва види висаджую з розсади, вручну. Але незабаром матиму відповідну техніку. Збуваю капусту київській фруктово-овочевій компанії, яка має 62 магазини у столиці. Беруть у мене кияни й моркву. Через день-два копатиму.

Василь Івасюк агрономічні знання освоював самотужки. Відвідує семінари з овочівництва, їздить за кордон. Облаштував ставок на 18 га, води в якому не було 20 років, запустив рибу. У фермера ростуть син Іван, 17 років, 15-річна дочка Євгенія. Дружина Галина доглядає за 1,5-річним Володимиром.

— Шкодую, що раніше не пішов у фермерство, — каже Івасюк. — Міг чимало техніки придбати за безцінь.

Зараз ви читаєте новину «Учитель Василь Івасюк став фермером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути