Ексклюзиви
середа, 20 червня 2007 07:12

У вузах не робитимуть дослідів над живими тваринами

Два харківські вузи — зооветеринарна академія та національний університет ім. Каразіна — відмовляються проводити досліди на тваринах у наукових цілях. Живих пацюків, жаб та собак там замінять муляжі, а операції виконуватимуть на імітаційних комп"ютерних програмах. Увесь необхідний навчальний матеріал до навчальних закладів надіслали громадські організації Німеччини та Великої Британії.

— У половині німецьких медичних закладів проводять навчання без використання тварин. Так працюють уже понад 20 років, — розповідає представниця німецької організації "Люди за права тварин" Корина Герике.

Вузи отримали 30 комп"ютерів, програмне забезпечення, відеокамери та муляжі. Такі програми допоможуть щороку зберегти життя принаймні 1200 тваринам.

Майбутні ветеринари робитимуть розтини на штучній шкірі. А лікування проводитимуть за допомогою спеціальної програми.

— Обираємо тварину. Потім на комп"ютері залежно від діагнозу вводимо лікарський препарат. Програма відразу видає, які зміни відбудуться в організмі піддослідного, — пояснює завідувач кафедри фармакології та токсикології зооветеринарної академії Володимир Літаров.

Звісно, додає професор, програма не зможе стовідсотково відтворити реакцію живого організму. Тому повністю відмовитися від дослідів на тваринах не можна.

— На муляжах і комп"ютерах лікарем ще ніхто не став, — запевняє декан факультету ветеринарної медицини зооветакадемії Олександр Митрофанов. — Як можна навчити правильно накладати шви на клейонці?!

У Європі вже створено апарат, який може повністю замінити живу тварину. У його судинах тече кров, працює серце, можна поміряти температуру тіла. Однак  українські ветеринарні навчальні заклади таких не закуповують, бо надто дорогі.

Тому, кажуть викладачі, краще вбити одну тварину, щоб зберегти життя тисячам.

Зараз ви читаєте новину «У вузах не робитимуть дослідів над живими тваринами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути