субота, 01 грудня 2007 07:08

У військовому ліцеї стріляють лазером

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Учениця військового ліцею в місті Кременчук на Полтавщині Олександра Якимук, 17 років, тренується стріляти лазером в інтерактивному тирі
Учениця військового ліцею в місті Кременчук на Полтавщині Олександра Якимук, 17 років, тренується стріляти лазером в інтерактивному тирі

У військовому ліцеї міста Кременчук на Полтавщині заняття з вогневої підготовки проходять в інтерактивному тирі. Два тижні тому його придбало обласне управління освіти і науки за 40 тис. грн. Замість набоїв ліцеїсти стріляють лазером. Такого тиру не має жоден навчальний заклад України.

— Стріляти бойовими набоями не завжди безпечно, — пояснює начальник ліцею Володимир Поляков, 46 років. — А в нас же діти. У тирі стріляють зі справжньої зброї, але лазерним променем.

Тир у ліцеї облаштували в підвалі. На стіну повісили інтерактивну дошку, закріпили проектор, що показує мішені. Системою керує комп"ютер. Ліцеїсти стріляють із автомата Калашникова та пістолета Макарова. У зброю вмонтовано лазер та джерело живлення. Можна робити до 10 тис. пострілів. Заняття з вогневої підготовки ліцеїсти мають раз на тиждень.

— Можна добре натренуватися по прицілу, але найважче стріляти по рухомих мішенях, — каже 16-річний учень закладу Олександр Псарюк. — Шкода, що немає запаху пороху.

У комп"ютерну програму викладач задає відстань, час та кількість пострілів. Відстань до мішеней — 100 м. Комп"ютер визначає результат стрільби й оцінює учня. Одночасно може стріляти 10 осіб.

На "п"ятірку" потрібно тричі вистрілити за 6 с із відстані 25 м. Після кожного пострілу лунає сильний звук, що імітує справжню стрільбу. Ліцей має 40 автоматів Калашникова. Один коштує 1785 грн. Гроші на зброю, оснащення, польове спорядження надає Міністерство освіти.

— На презентацію тиру запросили військових та міліціонерів, — каже Володимир Поляков. — Тир їм сподобався, але скаржилися, що немає віддачі під час стрільби.

Після навчання в інтерактивному тирі навички стрільби закріплюватимуть на полігоні. Його ліцей не має, тому стрілятимуть на місцевому, військовому.

Навчання в Кременчуцькому військовому ліцеї безкоштовне. Щороку під час вступних іспитів на місце претендує дві особи. Не беруть лише тих, кого забраковує медична комісія. Нині в ліцеї навчається 80 осіб. Торік сюди вперше прийняли дівчат. Їх 11.

Зараз ви читаєте новину «У військовому ліцеї стріляють лазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути