Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2007 07:05

У Варшаві відкрили українську школу

Автор: фото: Сергій ДОБРОВСЬКИЙ
  Діти українців у Варшаві на занятті з катехізи у сестри Ольги Брояка
Діти українців у Варшаві на занятті з катехізи у сестри Ольги Брояка

8 вересня в польській столиці Варшаві за ініціативою українського посла в Польщі Олександра Моцика відкрився Пункт навчання української мови. У ньому вчитимуться діти з 63 українських сімей.

Пункт навчання української мови працює в приміщенні початкової школи в центрі міста. Заняття тривалістю 6 год. проходять на вихідних. Охочих навчатися поділили на сім груп — за віком та рівнем володіння українською. Деякі діти українців народилися в Польщі й майже не розуміють батьківської мови.

Крім традиційних уроків з української діти відвідують своєрідні заняття з театрального мистецтва. На них самі роблять ляльки, вигадують сценарії постановок і ставлять невеличкі вистави. Це дозволяє їм у невимушеній обстановці вивчати мову. Ще учні мають уроки катехізи — основ греко-католицької віри. Для православних планують запровадити заняття з православ"я.

— Сюди можуть приходити діти і дипломатів, і етнічних українців, і тих, хто тимчасово працює в Польщі. Незалежно від того, легально чи нелегально вони перебувають у країні, — каже Людмила Бублик, другий секретар посольства України у Польщі. — Ми хотіли створити школу для кожного.

Дипломати запевняють, що посольство не застосовуватиме жодних санкцій проти батьків-нелегалів, якщо їх виявлять через дітей в українській школі. Тому зацікавленість у ній зростає. Серед учнів з"явилася дівчинка-полька і хлопчик-білорус, які не мають українського походження. Просто їхні батьки хочуть, щоб діти володіли ще однією слов"янською мовою.

У школі працюють українці, які отримали філологічну освіту на батьківщині, а тепер проживають у Польщі. Викладачі пройшли всі етапи відбору, передбачені польською системою освіти. Їм платять зарплату з польського бюджету.

39-річний Петро Зельвак працює в польському представництві французької компанії, що організовує перевезення для дипломатичних установ. Його дружина Марія Гарасим-Зельвак, 40 років, — присяжний перекладач з української. Вони віддали до школи 7-річного сина Михайла.

— У сім"ї ми намагаємося говорити тільки українською, — говорить Марія Гарасим-Зельвак. — Інколи на деякі складні теми не вдається висловитися, тоді переходимо на польську, але це буває рідко. Хочемо, щоб діти вдома виховувалися в україномовному середовищі.

За словами Людмили Бублик, Пункт навчання української мови хотіли відкрити вже давно. Тепер це вдалося. Зокрема й тому, що після помаранчевої революції польська влада лояльніше ставиться до українців. Згодом Пункт планують перетворити в повноцінну українську школу.

У Польщі в місцях компактного проживання українців діють чотири українські ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві відкрили українську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути