Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 07:45

У трьох містах оголосили надзвичайний стан

Кабінет міністрів заборонив відключати підприємства від газу й енергопостачання в опалювальний період. Таке рішення ухвалили 14 листопада після того, як три міста оголосили про надзвичайний стан. У райцентрі Сміла Черкаської області, у Кривому Розі на Дніпропетровщині та Шепетівці Хмельницької області тисячі будинків, школи та лікарні станом на 15 листопада залишалися без опалення.

У Смілі майже 80 тис. жителів не отримали тепла з початком холодів. Закрили 11 шкіл і 12 садків. Близько 40 пацієнтів зі Смілянської міської лікарні перевели в медзаклади Черкас і Кам'янки.

Вісім років теплом городян забезпечувало приватне підприємство "Енергоінвест". Воно заборгувало "Нафтогазу" майже 85 млн грн. Торік місто розірвало договір із фірмою. Всі зобов'язання перебрало місцеве комунальне підприємство. Але борг залишився.

Міська влада не згодна виплачувати борг.

— Ми злили воду із системи опалення, закрили школи й дитсадки. Лежачих хворих перевели в інші медзаклади, — говорить мер Сміли Олексій Цибко, 51 рік. — Борг є, але сміляни не винні. Вони заплатили за опалення. Ці гроші повинна віддати компанія, що подавала тепло. У Нафтогазі ж вимагають, щоб ми взяли борги на себе.

Місцеві з 9 листопада виходять на протести. Пікетували міську раду, перекрили три траси. А в середу сотня місцевих жителів приїхали до Києва пікетувати Кабінет міністрів.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження про зловживання владою. Вивчатимуть дії смілянських чиновників. Депутати Верховної Ради зареєстрували постанову про перевибори у Смілі.

— На виплати премій — за інтенсивність праці, за напруженість на роботі — працівникам міської ради виділяли 10 мільйонів гривень. А на виплату боргу за опалення — кошти не знайшли. Тож виникає питання: чи ефективно їх розподіляють? Вважаю, що ні, — каже на засіданні уряду віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко.

Згадана компанія "Енергоінвест" працює також у Шепетівці. Там заборгували 22 млн грн. У місті ввели надзвичайний стан, закрили чотири школи.

Ще понад 1 млрд грн боргу має Кривий Ріг. Там теплопостачання здійснюють дві компанії — "Криворіжтепломережа" і "Криворізька теплоцентраль". Остання має борг і працює без договору. Без опалення залишаються майже 300 тис. людей. 12 листопада мітингувальники підпалили шини під управлінням Криворіжгазу. Будівлю захопили, а посадовців узяли в заручники. Вимагали ввімкнути опалення. У місті припинили роботу 78 шкіл і 75 дитячих садків. Досі температура в помешканнях до +10°C.

— Кабмін власноруч створив таку ситуацію. У постанові зазначили граничний рівень заборгованості теплокомуненерго, з якого не постачатимуть газ, — розповідає енергетичний експерт Валентин Землянський, 42 роки. — А комісія з державного регулювання у сфері енергетики дозволила Нафтогазу вимикати теплопостачання в холодну пору. Про таку ситуацію всі знали відтоді, як прем'єр-міністр Гройсман казав — Україна на 100 відсотків готова до опалювального сезону.

— Влада вирішила не втручатися в енергетичну сферу. Це неправильно, такого немає ніде у світі, — говорить 53-річний Сергій Дяченко, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозу. — Енергетична галузь — соціально чутлива. Тут не працюють стовідсотково ринкові механізми. Нафтогаз і місцева влада мали ще влітку домовлятися.

Нафтогаз поводиться як комерційна компанія. А не має права. Борги одразу ніхто не погасить. Потрібно вмикати опалення і підписувати угоду про реструктуризацію боргу.

Зараз ви читаєте новину «У трьох містах оголосили надзвичайний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути