Ексклюзиви
пʼятниця, 13 вересня 2019 00:40

У ставці Гітлера знайшли чотириповерхове підземелля

На території ставки Гітлера "­Верфольф" у селищі Стрижавка під Вінницею знайшли невідому підземну будівлю.

— Це відкриття — сенсація, — каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею 60-річна Катерина Висоцька. — Все почалося з того, що під час екскурсії керівник київського Інституту прикладних проблем геофізики Микола Якимчук сфотографував землю біля бункера. Запідозрив, що під нею є пустоти. Вирішили дослідити. Завдяки частотно-резонансному зондуванню виявили приміщення на глибині 10–12 метрів. Висота кожного поверху сягає 1,8 метра. Це бетонна споруда з бетонним перекриттям товщиною майже 50 см.

Верхній поверх бункера розташований на глибині 2,5 м. Точної площі приміщення не називають.

— Розкопок поки що не буде. Продовжимо досліджувати. Площа ставки 24 гектари. Не просто взяти лопату в руки чи використати бульдозер. Ми не маємо креслень. Не знаємо, що всередині, — додає Катерина Висоцька.

Ставка Гітлера "Вервольф" була завдовжки 3 км і шириною 300 м. Містила 81 дерев'яний будинок, кулеметні гнізда, пости охорони. Відступаючи, німці все підірвали. Використали авіабомби. Вибухи були такої сили, що із землі вилітали бетонні брили з арматурою.

Кілька років тому на базі ставки створили "Історико-меморіальний комплекс пам'яті жертв фашизму". Для туристів розробили експозицію ставки Гітлера у 3Д-форматі, щоб могли уявити, який вигляд мала в роки війни.

Зараз ви читаєте новину «У ставці Гітлера знайшли чотириповерхове підземелля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути