Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2007 07:05

У каналі "Дніпро–Донбас" поспливала риба

На одній із ділянок каналу "Дніпро–Донбас" на Харківщині, яким вода тече до Краснопавлівського водосховища, на початку тижня загинуло майже 1,5 т риби.

— Окунь, щука, плотва, карасі, лини — всі поспливали. Уздовж берега риби дуже багато. А вода, чуєте, яка вонюча? Навіть корови не п"ють, відвертаються, — розповідає житель села Петрівське 48-річний Антон Хожняк.

На каналі "Дніпро–Донбас" припинили прокачувати воду, пояснюють у рибінспекції. Вона застоюється, й рибі бракує кисню.

— Експертиза показала, що в цій воді — підвищений вміст аміаку та сірководню, — пояснює начальник державної екологічної інспекції в Харківській області Анатолій Вінник.

Рибінспекція та екологи два дні на човнах виловлювали загиблу рибу. Її закопували в спеціальні могильники, аби не збирали селяни.

Стояча вода в каналі майже перетворилася на болото. Під час спеки водорості почали розкладатися й поглинати кисень. До того ж, як пояснили екологи, значна кількість риби загинула відразу після того, як пройшов холодний дощ. Через перепад температури із глибини піднявся сірководень.

Раніше воду в каналі перекачували насосами. Нині вони не працюють, бо управління "Дніпро–Донбас" не має грошей. А на це потрібні десятки мільйонів гривень.

Канал "Дніпро–Донбас" тягнеться на 250 км. Через нього вода з Дніпра попадає до Краснопавлівського водосховища. Звідти беруть питну воду 30-тисячне місто Первомайський та 60-тисячна Лозова. Краснопавлівську воду п"є й частина Харкова.

Зараз ви читаєте новину «У каналі "Дніпро–Донбас" поспливала риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути