Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 06:45

У камері Григорія Чубая стіни обписані віршами

У львівському музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" 5 вересня відкрили дисидентську камеру поета Григорія Чубая. Він помер 31 рік тому. Цього року видали збірку всіх його творів "Грицько Чубай. П'ятикнижжя". Митця називали найяскравішим поетом 1960-1970-х. Чубай — автор, зокрема, вірша "Коли до губ твоїх". Пісні на слова батька виконує його син Тарас із гуртом "Плач Єремії".

Мистецький вечір, посвячений Чубаєві, зібрав півтисячі прихильників. На другому поверсі музею-тюрми показали камеру, де сидів поет 1972 року. За сміливі вірші та дружбу із львівськими дисидентами кадебісти провели обшук удома, а його три дні допитували у камері. Пропонували співпрацю та відмову від антирадянської діяльності.

— Коли забирала Грицька, він був у тяжкому стані, — каже вдова Галина Чубай, 64 роки. Показує у камері особисті речі покійного чоловіка — книжки та піджак. — Мені здається, його чимось наколювали, бо був сам не свій. Упав у тяжку депресію, не розмовляв. Я боялася, що це закінчиться психіатричною лікарнею. Грицько помер 33-річним.

У дисидентській камері є залізне ліжко, друкарська машинка. Стіни обписані віршами.

Зараз ви читаєте новину «У камері Григорія Чубая стіни обписані віршами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути