пʼятниця, 06 вересня 2019 05:31

У дворі Оксани Байцер знайшли підземний тунель

На городі за будинком родини Байцерів із райцентру Полонне Житомирської області археологи розкопали підземне ­сховище XVIII ст.

— Кілька років тому працювала на городі й раптом провалилася по груди у землю, — говорить Оксана Байцер. — Перелякалась. Але яму засипали й забули. Цього разу провалився чоловік.

На город приїхали археологи. На глибині 4 м виявили облаштоване сховище. Під час російсько-шведської війни 1700–1721 років там зберігали продукти для солдатів. В обкладених цеглою тунелях є багато ходів, арки. Є шматки глечиків, посуду, кахлі. На стінах видряпані хрестики.

— Мабуть, солдати молили Бога, щоб не загинути. Бо страшнувато жити під землею, — припускає учасник експедиції Максим Лижов.

Місцеві кажуть, у місті є багато подібних катакомб. Частина належала польській армії.

— У 1640-х воєвода Краківський Станіслав Любомирський збудував тут потужну фортецю. Це був польський шляхтич, який правив у місті, — розповідає краєзнавець Олександр Дригало-Соколовський.

Археологи припускають, що підземні ходи можуть вести до сусідніх міст. У них можуть знайти зброю й коштовності.

— Місто було розвинене, багате. Чимало жило євреїв, які мали власні магазини, — пояснює Павло Нечитайло з Інституту археології Національної академії наук України.

Після розкопок у сховище пускатимуть туристів. Власників подвір'я планують переселити.

У селі Городківка Крижопільського району на Вінниччині місцеві жителі знайшли кам'яні підземні тунелі протяжністю майже 50 м. Їх називають "торговими рядами". Ними пронизане все село.

— Замуровані підземні ходи з'єднують місцевий костел, церкву й торгові ряди, — розповідає місцевий житель Вадим Василишен. — Мають вихід на старовинне єврейське кладовище. У тих підземеллях купці колись продавали овочі, фрукти, вапно. Можна було замовити товари з-за кордону. Зараз за 100 метрів від торгових рядів стоять прилавки, за якими досі в неділю проходять базари.

Зараз ви читаєте новину «У дворі Оксани Байцер знайшли підземний тунель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути