Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 00:30

У "Добробанк" люди вкладають час та вміння

— Я здаю однокімнатну квартиру подобово. Став вкладником банку — запропонував безкоштовно її здати. Натомість попросив допомогти спеціалістів замінити мені сантехніку в будинку. Вигідно — я ж нічого не втратив, бо квартира однаково пустувала б ту добу. А зекономив на послугах майстра, — каже російською 29-річний Олександр. Він став клієнтом благодійного проекту "Добробанк", який перед новим роком започаткували в Дніпропетровську. Там люди мають змогу вкласти не гроші, а власний час.

Таке нововведення полягає в обміні уміннями та часом. Діють за принципом: "Ти мені свою годину — я тобі свою".

— Я мастер із декупажа, — розповідає 28-річна Оксана Сердюк. — Можу з непотрібних речей зробити подарунок або прикрасу для дому. Хочу вивчати комп'ютерну програму "Фотошоп". У банк вже поклала на свій рахунок кілька годин. Тому маю право звернутися до фахівця з "Фотошопа" й забрати цей час.

— У нас є жінка, котра кілька років не виходить із дому, — говорить 30-річний Денис Портунов, керівник банку. — Вона пропонує свої послуги з набору тексту, консультацій зі здоров'я тощо. В обмін вкладники купують їй продукти, стрижуть, вирішують проблеми поза квартирою.

Сьогодні вкладниками банку є близько 500 людей. Долучитися до них можна на сайті bankvremeni.org.ua. Зареєструвавшись через телефон, інтернет чи в офісі, можна запропонувати свій час. У спеціальному розділі можна обрати послуги людей, чий час вам зараз потрібний, — електрика, вантажника, няні, людини, що вигуляє собаку, тренера з фітнесу, юриста, будівельника тощо.

— Така ідея була ще в наших предків, — пояснює Портунов. — Це називалося толока. Директор нашого благодійного фонду Віктор Махаринець розповів, що його мама місяць ходила до односельців допомагати. А за місяць усі збиралися й гуртом підсобляли будувати їй дім. Ми просто модернізували ідею.

"Добробанк" забере 10% витраченого людьми часу — знову ж таки, в часових одиницях. Цей час клієнт витратить на розвиток системи "Добробанку". Працівники установи відстежують тих, хто виявляє недбальство або намагається чужим коштом викрутитися.

— Зареєструватися можуть усі, навіть студенти й пенсіонери, – переконує Портунов. — Часто людину просто потрібно підвезти, приготувати щось, сходити в магазин чи в аптеку по ліки. Так що не обов'язково мати якісь спеціальні вміння.

Такі соціальні системи популярні на Заході. В Україні "Добробанк" діє лише в Дніпропетровську.

У "Добробанк" люди вкладають час та вміння
Зараз ви читаєте новину «У "Добробанк" люди вкладають час та вміння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути