Ексклюзиви
четвер, 18 травня 2006 18:36

У Биківні створили національний заповідник

Державний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" отримав статус національного. Відповідний наказ у середу підписав Президент України Віктор Ющенко.

21 травня він планує відвідати Биківнянський ліс, де поховані жертви сталінських покарань 30-х років. Так глава держави відзначить День пам"яті жертв комуністичних репресій.

Сьогодні у Биківнянському лісі під Києвом — сотні хрестів, могил і дерев зі стрічками та вінками. За приблизними підрахунками, від рук радянського НКВС у Биківні загинуло 130 тис. людей.

У 1937 році київська влада виділила в Биківнянському лісі "спецзону для потреб НКВС". Проте ховали розстріляних тут і раніше. У 1941 році, перед самою окупацією, в цьому місці розстрілювали в"язнів.

Місцеві жителі ще у 40-х роках розповідали, що в Биківнянському лісі був побудований великий сарай, куди ночами заїжджали вантажівки з людьми. Поверталися машини порожніми. Потім у лісі знаходили величезні ями з останками розстріляних.

У 60-х Алла Горська, Лесь Танюк та Василь Симоненко ініціювали розслідування Биківнянських убивств. У 1994 році було створено меморіал, а в 2001-му Биківнянське поховання отримало статус заповідника. З того часу щороку тут вшановують пам"ять жертв сталінських репресій.

Зараз ви читаєте новину «У Биківні створили національний заповідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути