Ексклюзиви
неділя, 25 лютого 2007 17:51

Туристів одягатимуть у шаровари

Ювілей Григорія Сковороди готуються відзначати в селищі Чорнухи, що на Полтавщині. Там 185 років тому народився філософ-мандрівник. Полтавці планують відкрити музей-заповідник, започаткувати туристичний маршрут.

— Уявляєте, кожен зможе відчути себе мандрівником. У мене є ідея: приїжджих туристів одягати в шаровари, надягати на них солом"яні брилі. І босоніж ми із ними ходили б по місцях, де свого часу ходив Сковорода, — розповідає Олег Ковган, 36 років, селищний голова. — Грошей треба мінімум 50 тисяч гривень, щоб відреставрувати криницю. Вона ще пам"ятає філософа. Маємо ще деякі об"єкти. Хочемо започаткувати Фонд Сковороди. Зібрані гроші спрямовуватимемо на розвиток зеленого туризму.

У Чорнухах уже є невеликий музей. У п"яти кімнатах виставляють побутові речі XVІІІ ст., твори місцевих художників.

Зазвичай день народження філософа відзначають у листопаді — влаштовують обласне свято "Благословенні ви, сліди мандрівника Сковороди". На народні гуляння з"їжджаються аматорські колективи з усього регіону, розгортають виставки народного мистецтва тощо.

Григорій Сковорода народився 1722 року. Закінчив чотирирічну дяківську школу. У 16 років вступив до Києво-Могилянської академії. Філософ знав німецьку, польську, латину, грецьку і давньоєврейську мови. Мандрував Європою. Співав в імператорській капелі в Петербурзі.

Зараз ви читаєте новину «Туристів одягатимуть у шаровари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути