четвер, 14 вересня 2006 19:10

Степанкові Гнидку врятували праву руку

Автор: фото: PHL
  Хірург Володимир Фідельський із ”Охматдиту” прооперував Степана Гнидка, якому машиною для збирання картоплі відрізало обидві руки
Хірург Володимир Фідельський із ”Охматдиту” прооперував Степана Гнидка, якому машиною для збирання картоплі відрізало обидві руки

10-річному Степанкові Гнидку із села Замостя Вижницького району Чернівецької області машиною для збирання картоплі відрізало обидві руки.

— У Гнидків невеликий шмат поля — 68 соток. У суботу зранку вивезли на ділянку картоплекопалку і почали збирати бульби, — розповідає "ГПУ" сільський голова Замостя Георгій Вірста, 42 роки. — Степанко допомагав татові Володимиру. Чоловік зупинив тракторець, щоби прочистити барабан. Потім сів за кермо, а малий якраз до копалки підійшов. Йому замотало крайчики рукавів і порізало руки вище ліктя. Володимир мало не збожеволів, як побачив, що із сином сталося.

Степана разом із обрубаними руками терміново повезли у лікарню до Чернівців. А звідти у супроводі лікарів — реанімобілем до Києва. Обкладені льодом руки везли в пакеті. Хлопчик втратив багато крові. Хірурги Київської дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" пришили йому правицю. Ліву руку врятувати не вдалося.

Операція тривала 11 годин. Її розпочали о 5-й ранку, а закінчили надвечір. Оперував завідувач відділу реконструктивно-пластичної мікрохірургії "Охматдиту" 56-річний Володимир Фідельський.

— Узагалі кінцівки рятувати не варто вже через 6–8 годин після їх ампутації, — каже Володимир Фідельський. — А Степана доставили до нас через дев"ять з половиною годин. Одну руку ми все ж таки пришили. У хлопчика надзвичайно тяжка травма. Якби руки просто були відрізані, було б легше. А в Степана вони відрубані, пошкоджені були і нерви, і м"язи.

У Степанка був один із найтяжчих випадків, які траплялися хірургові Фідельському за 30 років практики. Оперували його безплатно. А за кордоном хвилина подібної операції коштує $50. Зараз стан здоров"я Степанка тяжкий, але стабільний.

У Гнидків є ще двоє дітей — 14-річний Святослав і 7-річна Оксана. Того дня обоє допомагали матері по господарству.

Зараз ви читаєте новину «Степанкові Гнидку врятували праву руку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути