Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2007 17:48

Старовинну плащаницю знайшли у стіні

"Кілька разів звертався до сільської ради, аби хтось приїхав і вивчив наші знахідки. Визначив хоча б приблизний вік іконостаса, знайдених плащаниці, ікон та хреста, — розповідає 37-річний отець Ігор-Іван Лесюк, настоятель церкви Пресвятої Трійці в селі Заболотівка Чортківського району на Тернопільщині. — Але поки що ніхто не зацікавився — ні митці, ні реставратори".

Нещодавно на горищі церкви Пресвятої Трійці семінаристи знайшли старий дерев"яний хрест та сім ікон. Саму плащаницю виявили в Чорткові на початку 1990-х.

— Наші односельці — місцеві бізнесмени — робили там ремонт у придорожньому мотелі. У кутку в стіні помітили згорнутий сувій. То й була плащаниця. Чоловіки передали її церкві, — продовжує священик.

Триметрова плащаниця — стара і вицвіла. Деякі місця підлатані полотном, мішковиною, фарба на зображенні полущена. Знизу на обрусі вишиті золотою в"яззю старослов"янські літери. На плащаниці зображено тіло Христа, яке загортають у полотно. Довкола святі в скорботі, у правому кутку — янгол.

У Страсну п"ятницю, 6 квітня, священик зранку винесе плащаницю на поклоніння прихожанам.

Парафіяни кажуть, що їхній церкві Пресвятої Трійці вже 700 років.

Зараз ви читаєте новину «Старовинну плащаницю знайшли у стіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути