Ексклюзиви
пʼятниця, 18 серпня 2017 06:15

Старовинну ікону підмінили на копію

Старовинну ікону "Невтомима поміч" підмінили на копію в селі Угринь Чортківського району Тернопільської області. Образ Божої Матері перебував у місцевому православному храмі Успіння Пресвятої Богородиці Київського патріархату. Ікону виготовили у XVII–XVIII ст.

Підробку виявили майстри, які робили в церкві ремонт. Помітили, образ намальований на фанері. Тоді як старовинні ікони створювали на дереві.

Прихожани викликали до храму мистецтвознавців з Інституту українознавства Національної академії наук України. Вони висловили сумніви в оригінальності ікони. Після їхнього висновку селяни звернулися до поліції.

– 12 серпня на експертизу забрали дошку й оздобу до ікони, золоті прикраси, що висіли на ній, — говорять у церкві.

— Образ могли викрасти з високої цілі. Можливо, він знадобився якомусь депутату. Часто ж бачимо, як можновладці мають удома дорогоцінні ікони, — говорить місцевий Іван Корецький, 50 років. — Вартість вкраденого навіть не 100 тисяч гривень, а набагато більше. Ікона була цілюща. Допомагала людям. Можливо, її підмінили ще 1991 року майстри, які малювали храм.

Зараз ви читаєте новину «Старовинну ікону підмінили на копію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути