Ексклюзиви
субота, 16 серпня 2008 07:11

Спека почне відступати з понеділка

У вихідні Укргідрометеоцентр прогнозує до +40°С на сході України. У західних областях +23...+28 °С. На решті території — від 32 до 38 тепла. Із понеділка стане прохолодніше.

— Україна перебуває під впливом сухого африканського тропічного повітря. Воно прийшло до нас із Середземномор"я, — каже "ГПУ" начальник Укргідрометеоцентру Микола Кульбіда. — У центрі та на сході країни спека спаде з понеділка на п"ять градусів. Буде плюс 30. На заході вже від сьогодні прохолоднішатиме: там пройдуть дощі з грозами.

Рятувальники почали попереджати населення про спеку з 12 серпня.

Радять не розкидати недопалків, бути обережними на воді та не розводити вогнищ на природі. Подібні повідомлення лунають по радіо та в рухомих рядках на телебаченні в Луганській та Донецькій областях. Але на півночі регіону, в Слов"янському та Краснолиманському районах, почала горіти суха трава.

— Ми, люди, звиклі до такої спеки. Тут головне не це, а чи буде вітер, — кажуть в управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій Донеччини. — Щось подібне було п"ять років тому. Тоді також було спекотно і хтось кинув недопалок із другого поверху дев"ятиповерхівки. У результаті вигорів увесь стояк будинку.

Луганські рятувальники не вірять, що температура підвищиться до +40°С.

— Зазвичай у нас на чотири-п"ять градусів менше, ніж кажуть синоптики. Мабуть, буде десь плюс 35. Населення ми попередили, але не знаю, чи хтось послухає.

На початку січня народний синоптик із Луцька 57-річний Володимир Лис прогнозував, що тривала спека в Україні розпочнеться із 5–6 серпня.

— Можливо, грози пройдуть 15–18 числа. Але за тиждень знову повернеться спека. А ось третя декада місяця буде прохолодною, — каже синоптик.

Слід пити воду кімнатної температури

За 40-градусної спеки лікарі не радять без необхідності виходити на вулицю, особливо пенсіонерам. У жодному випадку не можна з"являтися надворі без головного убору.
— Найголовніше — правильно боротися зі спрагою. Воду слід пити кімнатної температури — 16 градусів. Холодну не вживати, бо можна застудити горло. Слід додати лимон, він добре втамовує спрагу, — каже терапевт 57-річний Дмитро Беженар. — Пийте стільки, скільки хочеться.
Ще лікар рекомендує розвести склянку сухого вина з трьома склянками води:
— Це втамовує спрагу найкраще. І не сп"янієш. Людям, у яких хворе серце та стрибає артеріальний тиск, необхідно мати при собі валідол.

Зараз ви читаєте новину «Спека почне відступати з понеділка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути