пʼятниця, 24 листопада 2017 07:30

"Слідчі перетворилися на писарів"

З 20 листопада Генеральна прокуратура втрачає функцію слідства. Має передати розслідування важливих злочинів, пов'язаних із корупцією та високопосадовцями, Державному бюро розслідувань і Національному антикорупційному бюро. Це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом 2012 року.

ГПУ передасть НАБУ близько 15 тис. справ. Після цього за прокуратурою залишиться приблизно 35 тис. раніше початих.

— Усі резонансні справи в новітній історії України вже вбиті. Їх позатягували, а свідки зникли. Прокурорська система забюрократизована, — говорить колишній прокурор 41-річний Сергій Іванов. — Треба ліквідувати інститут досудового слідства, багатотисячну армію писарів. Бо наші слідчі не розкривають злочини. Винятково оформляють у відповідності до портновського Кримінально-процесуального кодексу (перший заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов розробляв КПК, який запрацював 2012 року. — ГПУ) якісь там слідчі дії. Підшивають папери. Це — зайва ланка у правоохоронній системі. У 99 відсотках випадків злочини розкривають оперативні служби, детективи НАБУ.

Потрібно міняти правову систему. Щоб оперативники збирали докази, прокуратура їх оцінювала й далі передавала в суд із присяжними. Так роблять у США. Тоді суди стануть владою. А прокуратура забезпечуватиме принцип змагальності в них.

Щоб тисячі людей за дрібні проступки не сиділи роками в СІЗО, багато що можна віднести до адміністративних правопорушень. Розробити ефективнішу систему штрафів. Якщо вкрав курку — не потрапляєш за ґрати, де тебе утримують платники податків, а віддаєш вартість 100 курок.

Зараз ви читаєте новину «"Слідчі перетворилися на писарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути