Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2007 07:01

Школярам заборонять користуватися мобільними

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Практично кожна десятикласниця київської середньої школи №90 має мобільний. На уроках слухають музику або розмовляють під партами. Вікторія Кочаровська (друга ліворуч) каже, що не робитиме цього, якщо вчителі теж не говоритимуть по телефонах під час занят
Практично кожна десятикласниця київської середньої школи №90 має мобільний. На уроках слухають музику або розмовляють під партами. Вікторія Кочаровська (друга ліворуч) каже, що не робитиме цього, якщо вчителі теж не говоритимуть по телефонах під час занят

Міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, 51 рік, обіцяє вже за тиждень заборонити мобільні у школах під час уроків. У порушників апарати забиратимуть і повертатимуть батькам.

Використання телефонів обмежать згідно із Законом "Про освіту". Йдеться про те, що ніякі сторонні пристрої не повинні заважати навчальному процесу.

— Я неоднозначно ставлюся до такого нововведення, — каже директор київської школи N90 Анатолій Голік, 48 років. — З одного боку, школяреві потрібен телефон. Так батьки завжди знатимуть, де їхня дитина. Однак учні починають говорити посеред занять, гратися чи слухати музику. Це заважає вчителям. А ще маємо купу клопотів із крадіжками. Зазвичай мобілки відбирають за межами школи, але буває й серед своїх.

На уроці вчитель повинен керувати ситуацією, переконаний директор. Він може попросити просто вимкнути телефони.

У деяких школах столиці мобільні забавки на уроках давно заборонили. На зборах розказали про проблему батькам, і ті підтримали рішення педради.

— Не забувайте й те, що для дитини мобільний телефон — це статус. Діти випрошують у батьків дорогі моделі. А ті купують.  Було навіть таке, що хлопець-сирота грався мобілкою з камерою у футбол. Хотів довести, який крутий. А сам живе з бабусею на пенсію та державну допомогу, — розповідає вчитель інформатики 27-річний Євген Ковгар.

У сільських школах запевняють, що з мобільними практично не мають проблем. Мовляв, вони мало в кого є, батьки ще вдома наказують не виймати, і діти слухаються. А от у містах це переростає в проблему.

— Якось за 45 хвилин уроку мобілки в учнів дзвонили не менш як 15 разів. Деякі вчителі забирають телефони у порушників. Після уроку віддають, — каже директор середньої школи селища Великий Любінь Городоцького району Львівської області Олег Матківський.

Більшість учнів й самі не проти заборони. Киянка Вікторія Кочаровська, 15 років, із десятого класу 90-ї школи щомісяця витрачає на розмови 25 грн. Каже, коли нецікаво на уроках, то через мобільний слухає музику. Часом під партою розмовляє з друзями.

Запевняє, що не робила би подібних речей. Однак вчителі часто й самі обговорюють власні проблеми по телефону на уроках, доки учні виконують завдання.

На два роки молодша восьмикласниця Юлія Дяченко має телефон Нокіа-6070. Щомісяця за розмови платить 3–4 грн. Каже, що мобілка потрібна виключно для зв"язку з мамою.

Крім безпосередньо розмов чи есемесок, у школах не дозволятимуть фотографувати мобільними та знімати на камеру. Хочуть запобігти історіям, як у Черкаській гімназії N1.

У березні п"ятеро учнів 10-В класу знімали на камеру мобільного телефону власний ролик. На 13-хвилинному відео вони демонструють свої голі дупи, геніталії, вистрибують на парти без штанів, п"ють воду з калюж на шкільному дворі. Один учень справляє малу потребу в пляшку і п"є з неї. Школярі показували ролик однокласникам й однокласницям, ті копіювали на інші мобільники.

Учні купують телефони за 1000 гривень

У столичному магазині "Мобілочка" кажуть, що школярі переважно беруть телефони "Нокія-5200", 5300 та 6151. Серед учнів також популярні "Соні-Еріксон-K750". Ці моделі коштують приблизно 1000 грн.
Усього за перший квартал цього року в Україні продали 2 млн 160 тис. мобільних на $400 млн. Торік за цей же період реалізували на 240 тис. апаратів менше.

Зараз ви читаєте новину «Школярам заборонять користуватися мобільними ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути