Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 05:15

Школяр виготовив сонячний колектор

17-річний Олександр ­Марчук став призером Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму в категорії "Ресурси енергозбереження". Самотужки розробив "Сонячний колектор", що використовує енергію сонця для підігріву води.

Хлопець навчається в 11-му класі. Живе в селі Привітне Локачинського району Волинської області.

— Три місяці працював над ним у Будинку школяра. З восьмого класу відвідую там гурток технічної творчості. Робив пристрій із підручних матеріалів. Для головної частини колектора — абсорбера — спаювали латунні трубки. Цю конструкцію вклали у дерев'яну раму. Зверху поклали скло. Воно створює всередині ефект теплиці. Накопичувальним баком став газовий балон. Його пофарбували у чорний колір, аби краще нагрівався на сонці, — розповідає Олександр Марчук. — Рама колектора — 2 квадратні метри. Сам пристрій важить 50 кілограмів. Газовий балон вміщає до 40 літрів води. Але потужності абсорбера вистачить, щоб нагріти від 100 до 200 літрів.

Від сонця у пристрої нагрівається вода. Відбувається перетворення сонячної енергії в теплову. Тепла рідина піднімається доверху. Надходить у теплообмінник, встановлений у накопичувальному баці. Охолоджуючись, вода віддає своє тепло холодній воді у баку. Далі переміщається вниз і охолодженою спускається назад в абсорбер. Теплу воду відбирають через отвір у верхній частині бака.

Пристрій нічим не поступається заводській моделі. Обійшовся у 3,5 тис. грн. На ринку заводський колектор коштує майже 45 тис. грн.

— Абсорбер найкраще працює у спекотні дні. Нагріває воду до 70 градусів. Його можна встановити замість бойлера. Гаряча вода подаватиметься в душ чи на кухню. Якщо додати двигуни для викачування води, можна обігрівати помешкання або теплиці. Щоб користуватися колектором узимку, систему слід заповнити рідиною, що не замерзне — антифризом, — каже наставник школяра 60-річний Юрій Купріюк. Викладає трудове навчання у місцевій школі. 15 років веде гурток технічної творчості у Будинку школяра. Під його керівництвом учні створили пристрій для вимірювання побутового шуму, безшумний термо­електричний холодильник, апарат вимірювання вмісту глюкози в крові. Також ставали призерами обласних і всеукраїнських конкурсів.

— Користь від розробки Олександра буде, якщо колектор запатентувати й запустити в серійне виробництво. Але поки що інженерні рішення школяра не патентували, бо на це піде більше грошей, ніж на сам пристрій.

Зараз ви читаєте новину «Школяр виготовив сонячний колектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути