пʼятниця, 10 листопада 2017 07:50

Сергій Колмогоров хоче повернутися на службу

Автор: Анатолій Гаєвський
  Справу засудженого на 13 років прикордонника Сергія Колмогорова (на фото праворуч) переглянуть у суді першої інстанції — у Маріуполі на Донеччині
Справу засудженого на 13 років прикордонника Сергія Колмогорова (на фото праворуч) переглянуть у суді першої інстанції — у Маріуполі на Донеччині

6 листопада в Києві Вищий спеціалізований суд відправив на пере­гляд справу засудженого на 13 років прикордонника 39-річного ­Сергія Колмогорова. Постановив звільнити його з-під варти.

Сергій Колмогоров був кулеметником патрульної групи 79-го Бердянського прикордонного загону. На службу пішов добровольцем.

9 вересня 2014-го з колегами чергував на блокпосту поблизу Маріуполя на Донеччині.

Помітили автомобіль "Шкода Рапід", що блимав фарами в бік моря. Потім рушив до блокпосту. Військові наказали водію зупинитися для перевірки документів. Однак донеччанин Євген Рижков указівку проігнорував. Не зупинився і після попереджувальних пострілів угору. Прикордонники відкрили вогонь по машині. Загинула дружина водія Ірина. Стріляли всі військові, встановила експертиза. Але звинувачення в перевищенні службових обов'язків і вбивстві цивільного висунули лише Сергієві Колмогорову. 15 листопада позаторік Приморський райсуд Маріуполя засудив його на 13 років тюрми.

На рішення спецсуду присутні в залі активісти й колеги прикордонника реагують оплесками. Скандують "Слава Україні!" Сергія Колмогорова випускають.

— Вітаю рішення суду. Але це лише початок, — каже Колмогоров. — Ніколи не забував день, коли все сталося. Особливо останні два роки. В мене був наказ зупинити машину й оглянути її. Рішення, стріляти чи ні, кожен прикордонник приймає сам, коли перебуває в наряді. Вчинив би так само, бо мав законні на те підстави.

В ув'язненні військовий провів два з половиною роки, був у ізоляторах Маріуполя та Дніпра.

— У Маріуполі — ­упереджене ставлення до військових. Сидів із ними в одній камері. І відчув таке відношення не лише від прокуратури. А й з боку судів теж.

Сергія Колмогорова поновили у військовому званні старшого солдата, за рішенням суду. Він планує повернутися на службу. Перебуває вдома у Бердянську Запорізької області.

Справу з початку ­розглядатиме Приморський райсуд Маріуполя. 8 листопада тамтешні судді звернулися до Генеральної прокуратури, Вищої ради правосуддя. Назвали тиском на себе підвищену увагу журналістів до справи.

— Про який тиск лепечуть судді? Критика вироку почала звучати після його прийняття, а не під час розгляду справи, — говорить нардеп Дмитро Тимчук. — Краще б під час першого розгляду на них тиснула совість і бажання хоча би зобразити правосуддя. Прокололися зі своїм "русским миром". Краще зібрали б речі й потихеньку виїхали до Донецька чи в Росію.

— До нового суду підготуємося ретельніше. Виграємо справу, — додає Сергій Колмогоров.

Його адвокат хоче добитися перенесення розгляду справи до Бердянська.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Колмогоров хоче повернутися на службу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути