вівторок, 27 червня 2017 07:40

"СБУшники три дні з'ясовували, чи правду кажу"

Автор: ФОТО з архіву Ярослава Донгузова
  Ярослав Донгузов на базі "Правого сектора" у місті Новогродівці Покровського району на Донеччині у березні цього року. Почав поювати за Україну 2015-го
Ярослав Донгузов на базі "Правого сектора" у місті Новогродівці Покровського району на Донеччині у березні цього року. Почав поювати за Україну 2015-го

— Виростав зомбованим кацапом. Вірив, що Росія — могутня країна, яка допомагає знедоленим народам в Афганістані, Чечні, Абхазії, Осетії, Україні. У Суворовському училищі це вбивали в голову щоденно, — згадує боєць "Правого сектора" 21-річний Ярослав Донгузов із позивним "Кадет".

Народився в Узбекистані. У 10 років після розлучення батьків переїхав до батька в російський Іжевськ. Там пішов до школи.

— За погану поведінку віддали в Суворовське училище. Командир був суворий. За найменшу провину змушував мити підлогу зубною щіткою. Після закінчення хотів вступити в Московське командне училище. Недобрав одного бала. Пішов в армію. Батько домовився, щоб служив у військовій комендатурі в рідному місті.

Після армії Донгузов вступив до Московського військового коледжу. Провчився два курси.

— Зустрівся в Москві з українською родичкою, яка приїхала на роботу. Відкрила мені очі. В інтернеті познайомився з грузинами. Ті розказали про події в Осетії, Абхазії. Це було шоком. Стільки жив у брехні. Дивився по телевізору, які злодії в батальйоні "Айдар", як "Правий сектор" зранку п'є кров дітей, а в обід їх їсть. Розпочалися сутички з однокурсниками. Говорив, що вони неправі, коли захищають російських солдатів.

У лютому 2015-го взяв звільнення на добу й пішов у місто. Посидів у кафе. Вийшов на трасу, яка веде в Україну. Автостопом дістався кордону. Лінію ­роз­­ме­жування перейшов у Краснопільському районі Сумщини.

Ніхто не побачив?

— Так. Пробирався лісом, але збивався з дороги. Вирішив іти полем. Тримався слідів від снігохода прикордонників. Пройшов кілька кілометрів Україною й натрапив на наряд солдатів. Везли двох нелегалів. Проминули, та їх насторожила російська зелена форма. Мав би цивільний одяг, ніхто б не зауважив. Це ж скільки злочинців могло так перейти?

Тримали на заставі. СБУшники три дні з'ясовували, чи правду кажу. Тоді відвезли в міграційну службу. Там отримав довідку, що можу бути в Україні. Згодом познайомився з вояками "Правого сектора". Це визначило мою долю. Знайомий, з яким приїхав на базу в добробат, за деякий час зник. Знайшовся в рядах ДНР. Це викликало запитання в СБУ. Нічого не міг їм відповісти.

Де воювали?

— Це був 2015-й. Війна ще мала визвольний характер. Був у Широкиному, Гнутовому. Усі пам'ятали поразки під Іловайськом, Дебальцевим. Хотілося реваншу, але отримали застій.

Як поставилися батьки?

— Тато був шокований. Не говорив зі мною. Недавно почали спілкуватися. Розповів, що в Росії мене звинувачують у дезертирстві, участі в організованій злочинній групі — "Правому секторі". Ще "навішали" викрадення автомобіля та зґвалтування. Це крутилося на російських 1-му і 5-му каналах. За батьками стежить ФСБ.

Друзі залишилися?

— Небагато. Одна дівчина сказала: "Це твій вибір, і я його підтримую". Більшість росіян знають, що на Донбасі воює їхня армія. Проте бояться протестувати. Можна зникнути безвісти.

Не боїшся померти?

— Чому бути, того не оминути. Недавно сиджу біля бліндажа, чищу автомат. Підняв голову, різко опустив. У цей момент наді мною пролетіла випадкова куля. Відчув її рух. Я ще потрібний на цьому світі.

"Чекана" підірвали вдома

— Росіяни — більше не мої земляки. Знищують собі подібних, щоб задовольнити імперські амбіції. Тут знайшов справжніх друзів, — каже Ярослав.

— Деяких Росія вже знищила, — про­довжує. — Познайомився з двома бійцями батальйону ОУН. "Вовк" з Архангельської області, жив у Одесі. У соцмережі — Ігор Волков. Інший — "Чекан". Ще з одною ­дівчиною вийшли з батальйону й розпочали власну боротьбу. Їй наказали перебратися до сепарів та виконати завдання. Не знаю деталей. Її схопили, катували. Все розказала на камеру. Відео було в інтернеті. Восени 2016-го вдома підірвали "Чекана". На початку цього року тим самим способом — "Вовка".

Зараз ви читаєте новину «"СБУшники три дні з'ясовували, чи правду кажу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути