Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 07:45

Із жовтня військовим підвищать зарплати

Із січня по червень зі Збройних сил України звільнилися 11 тис. солдатів-контрактників та офіцерів. Ще 18 тис. підуть із армії до кінця року. Головна причина — недостатнє матеріальне забезпечення військових, заявив міністр оборони Степан Полторак, 53 роки.

У Міноборони попросили додатково виділили 4,5 млрд грн на підвищення зарплат. Якщо в уряді гроші знайдуть, із жовтня рядовий склад отримуватиме від 9 тис. грн, майже 15 тис. грн — офіцерський.

Сьогодні зарплата військового складається з посадового окладу, надбавки за військове звання. У середньому мають 7–10 тис. грн.

Крім цього, контрактники отримують премії. Рядовому доплачують 2,7 тис. грн, командиру танка — майже 3 тис., командиру бригади — 7 тис. грн.

Також є доплати за участь у бойових діях на Донбасі — 10 тис. грн, у інших місцях дислокації — 4,5 тис. За безпосередню участь у бойових діях військовий отримує 1 тис. грн за кожну добу.

— Основна проблема, через яку звільняються — низький рівень культури офіцерів, неприйнятне відношення до солдатів і сержантів, — говорить 27-річний Роман Кулик, офіцер Збройних сил України.

— Також відірваність від сім'ї. Бюрократичне навантаження дратує офіцерів. Для багатьох грає роль, що не мають варіантів для саморозвитку і професійного зростання.

— Збройні сили потрібно реформувати. Але це залежить від ходу війни на Донбасі, — додає Роман Кулик. — Також вплине, хто переможе на парламентських виборах 2019 року. Є два варіанти — або продовжать реформи згідно з Воєнною доктриною, або скоротять видатки на армію, й тоді повернемося до стану 2014-го.

— Найбільше зло — відсутність контролю за діями командирів, — говорить військовий експерт Дмитро Снєгирьов, 47 років. — Досі не викорінили радянське явище — до солдатів застосовують фізичну силу і не звертають увагу на їхні потреби.

З 2014 року понад 10 тис. військових загинули чи були поранені не через бойові дії, за даними Генеральної прокуратури.

— Це свідчить про моральну кризу в Збройних силах, — додає Снєгирьов. — 2015-го на передову йшли вмотивовані люди, які розуміли, для чого вони це роблять. Зараз тупцюють на місці й лише зрідка відповідають на вогонь противника.

Підвищення зарплат простимулює

частину військових не розривати кон­тракти.

— Реформація армії за європейськими стандартами була б ідеальним варіантом, — каже Дмитро Снєгирьов. — Але потрібно враховувати різницю в менталітеті й не калькувати все бездумно. Потрібно використати історичний досвід і накопичені тактичні знання за період російсько-української війни. Військові на полігоні в Яворові вже тренують іноземних колег.

Грошова надбавка не замінить нормального ставлення

— У нас у бригаді ще та "совковість". Командир роти "відстійник СРСР" — ніколи ні про що не запитає, не допоможе, — говорить анонімно боєць 58-ї бригади. Днями він подав рапорт про звільнення. — Якщо якісь особисті проблеми, то нізащо не відпустить і на кілька годин. Задовбався слухати, як він на мене гаркає. Яка може бути мотивація служити, коли такий командир? 2 тисячі надбавки не замінять нормального ставлення. Ще і бойових дій нормальних зараз немає — якась гра у хованки. Хлопці по півтора року не бачать родин, багатьом зриває дах.

Зараз ви читаєте новину «Із жовтня військовим підвищать зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути