Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2008 18:54

Рись-утікачку шукали 50 міліціонерів

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Знайдена рись Таїсія у вольєрі Харківського зоопарку
Знайдена рись Таїсія у вольєрі Харківського зоопарку

Півтори доби в Харківському зоопарку шукали канадську рись, що зникла з клітки.

— У понеділок близько першої дня робітниці прийшли годувати двох канадських рисей. І побачили, що в сітці вольєра дірка — така завбільшки, що влізе людина. Тварин не було, — згадує завідувач відділу хижаків Віктор Шевель.

Дирекція звіринцю повідомила про зникнення міліцію. Самця Діка знайшли за годину. Переляканий хижак ховався неподалік у кущах. Клітка рисей розташована на краю зоосаду, поряд із високою глухою стіною.

— Ми легко завели його назад. Покликали, він і зайшов, — розповідає директор зоопарку Олексій Григор"єв. — Він знає, що то його домівка.

На пошуки зниклої рисі Таїсії вирушили правоохоронці. Півсотні міліціонерів по двоє-троє прочісували територію звіринцю й сусідніх садів Шевченка й Ботанічного.

— У нас дві версії того, що сталося, — веде далі Григор"єв. — Або клітку пошкодили хулігани, і тварини вийшли самі. Або ж це було викрадення. Тая невелика кішечка — дев"ять кілограмів. Вона трохи ляклива, не може опиратися людям.

За словами директора зоопарку, до нього не раз дзвонили невідомі з проханням продати Таю.

— Самочки набагато рідше народжуються. Їх мало. Тому на них більший попит, — говорить Григор"єв.

Самку Таю три роки тому привезли з Московського зоопарку. Цьогоріч уперше пересадили до самця Діка, сподівалися на потомство. Саме за такими тваринами ганяються перекупники. Тримати вдома зоокуточки нині модно. За самку рисі на чорному ринку дають до $5 тис.

Шість років тому в харківському звіринці вже викрадали хижака. Зловмисник заліз до клітки з левами й виніс левеня Вету. Як можна було забрати в левиці дитинча, зоологи пояснити не можуть. Маля знайшли за тиждень. На залізничному вокзалі якийсь хлопчик побачив у рюкзаку пасажира левеня й розказав дорослим. Тоді тварину повернули до зоопарку. Під час розслідування з"ясували, що викрадачам допомагав колишній працівник зоопарку, який не один рік пропрацював із хижаками.

— Коли Вету привезли назад, вона була в жахливому стані. Їй відрізали всі кігті, накачали наркотиками, аби була спокійною, — ми її ще довго виходжували, — згадує директор звіринцю.

Цього разу дика кішка знайшлася сама. Тая з"явилася по обіді.

— Я прийшла прибиратися у пташнику. Стою із відром, годую. Чую — якось вони переполошилися. Дивлюся, а зверху на мене дивиться кішка, така велика, світить очима й повзком-повзком до мене, — розказує Ганна Анікіна, працівниця зоопарку. — Мабуть, зголодніла, побачила відро й вилізла зі своєї засідки.

Шматком м"яса Таю заманили назад до клітки.

— Ветеринари сказали, що вона в повному порядку. Апетит відмінний. Уже мурличе, — задоволений Олексій Григор"єв.

Тепер у звіринці збираються зміцнювати клітку — щоб її не проламали ні хижаки, ні люди. Міліціонери продовжують з"ясовувати, чому хижаки опинилися на волі.

Зараз ви читаєте новину «Рись-утікачку шукали 50 міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути