середа, 28 січня 2009 18:01

Романові Реваковичу в комі снилися комарі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Мар’яна Ревакович разом із сином Романом у лікарняній палаті. Фото зроблене 23 січня, коли хлопця виписали із львівської лікарні на вулиці Орлика
Мар’яна Ревакович разом із сином Романом у лікарняній палаті. Фото зроблене 23 січня, коли хлопця виписали із львівської лікарні на вулиці Орлика

3 листопада 2008 року школярі селища Новий Яричів Кам"янка-Бузького району Львівщини після уроків біля школи перебігали дорогу. 10-річний Роман Ревакович вилетів із тротуару на проїжджу частину. На нього наїхав бус. Хлопець упав у кому.

— Це був перший навчальний день після осінніх канікул, — розповідає 33-річна Мар"яна Ревакович, Романова мати. Жінка в палаті неврологічного відділення збирає речі сина. Тиждень тому, 23 січня, його виписали з лікарні. Медсестра забирає інвалідний візок. Хлопець одягає шкарпетку на загіпсовану ногу.

Роман потрапив у реанімацію, був непритомний. Ні першу, ні другу добу до нього не пускали. Медики виявили перелом кісток черепа в шістьох місцях, крововиливи в мозок, перелом кісток гомілки.

— Була повністю роздроблена права стопа. Під час операції йшла мова про те, чи варто її взагалі зберігати, — каже лікар-нейрохірург Костянтин Біганич, 43 роки. — Вдалося все-таки її скласти. Шкіру зі стегна на стопу пересаджували.

Романові в трахею встановили трубку, через яку він дихав. Штучно підтримували й роботу серця. Згодом з"ясувалося, що навколо мозку утворилися водяні пухлини. 22 листопада зробили ще одну операцію.

— Лікарі нічого не обіцяли. Лише казали: моліться, — Мар"яна витирає сльози. — День і ніч ми сиділи під палатою. Потім сказали, що треба з сином розмовляти — виводити з коми.

1 грудня Роман видав перший звук.

— У сина два імені — Роман і Микола, — продовжує Мар"яна Ревакович. — Ще до його народження вирішили з чоловіком назвати сина Ромчиком. А він народився 22 травня — на свято літнього Миколая. Тому друге — церковне ім"я — Микола. На свято Миколая його перевели з реанімації.

Спершу хлопець не міг говорити: вимовляв лише звук "а" та слово "мама". Свої потреби показував жестами.

— А на Різдво прийшов лікар і каже: якщо не заколядуєш — не пущу додому, — усміхається Мар"яна. — І Ромчик заговорив. Помаленьку почав згадувати колядку. Тепер розповідає: у комі снилося, що його комарі кусають.

Роман шепоче щось мамі на вухо. Просить, аби подякувала лікарям.

— Донорів у нас багато було. Водій, який Романа збив, то мій однокласник Богдан. Він усіх родичів і знайомих кров здавати приводив, — додає жінка. — У Ромчика виявилася рідкісна група — плюс чотири. Хоча десять років думали, що в нього третя.

Одужання Романа медики називають "різдвяним дивом". У нього повністю відновилися рухи. Є лише незначне порушення мови.

— Була загроза, що пацієнт залишиться в стані, який називають "живий овоч", — каже лікар Біганич. — А наш пацієнт на Різдво заколядував.

Крім Романа, Реваковичі виховують 7-річного Василя та піврічну Марію.

Зараз ви читаєте новину «Романові Реваковичу в комі снилися комарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути