пʼятниця, 23 червня 2017 00:15

Роман Сущенко написав листа колезі

Український журналіст 47-річний Роман Сущенко написав листа з московського слідчого ізолятора "Лефортово" колезі 52-річному Олегу Кудріну.

"На запорошених бібліотечних полицях "Лефортова" є російськомовні переклади українських класиків. Зокрема "Тронка" і "Прапороносці" Олеся Гончара, "Степовики" і "Степові далі" Юрія Дольд-Михайлика, повісті та оповідання Івана Ле й Михайла Коцюбинського, романи Михайла Стельмаха і Павла Загребельного, — пише він. — Першими взяв до рук повісті Івана Франка з 10-томника, переданого друзями. Крім знайомих зі школи "Борислав сміється" і "Захара Беркута", вразили "Близнюки", "Боа Констріктор", "Перехресні стежки" та "Для домашнього огнища". Спадщина Каменяра — скарб. Франко серйозно допоміг мені в пошуку нових смислів. Перебування в неволі знайшло сенс і мету", — йдеться в листі.

Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві. Назвали "кадровим співробітником української військової розвідки". Відкрили кримінальну справу за шпигунство. Днями призначили медико-психологічну експертизу.

"Зараз як гаряча страва в камері на мене чекають "Убити пересмішника" Харпер Лі, "Елегантність їжачка" Мюріеля Барберрі, "Квіти для Елджернона" Деніела Кіза, "Загибель титанів" Кена Фоллетта, "Прислуга" Кетрін Стокетт, — пише Сущенко. — На десерт залишимо "Співаючу траву" Доріс Лессінг і "Шоколад" Джоан Харріс. Духовної їжі на два-три місяці — більш ніж достатньо. Понад вісім місяців, як моє життя круто змінилося. Першого тижня мозок ненавидів ранок. Це означало, що знову треба справлятися з думками. У вирі шоку, страху, абсурду, безсилля, відчаю книжка стала рятівним кругом".

Зараз ви читаєте новину «Роман Сущенко написав листа колезі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути