Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2016 07:50

Ресторани Донецька працюють двічі на тиждень

У січні в Донецьку відновив роботу нічний клуб "Вірус". Вечірки влаштовують раз на тиждень. Він — єдиний, що працює всю ніч.

— Записываем на вечеринку на 26 марта. Места есть, но немного, — каже адміністраторка Ірина. — Це буде найкрутіша вечірка місяця з людьми-велетнями, лазерним шоу, роботами. Такі свята вже давно забули в місті. Є мінімальне замовлення — тисяча рублів або 330 гривень. Можна взяти будь-що з меню.

В соцмережі пишуть, що зараз у Донецьку працюють лише заклади керівника бойовиків Олександра Захарченка та його родичів. Решта закрилися. У ресторани шукають танцівниць, офіціантів, охоронців. Зарплату пропонують низьку — від 3 тис. руб. або 1000 грн. Робочий місяць — 8–10 днів.

"Большинство ресторанов работают раз или дважды в неделю до 10 вечера, — пише на форумі 27-річна Ірина Якубяк. — Повноцінно працює лише ресторан "Куба". Але там небезпечно для дів­чат. Тиждень тому компанією святкували день народження подружки. Замовили столик, відпочиваємо. Офіціант приносить їй записку, що на неї чекає чоловік у кінці залу. Там військові, багато російських спецназівців. Йому сподобалася дівчина, і він кивнув, що хоче. Адміністрація має виконати всі забаганки. Нам вдалося домовитися викликати йому іншу "дєвочку". Ще крадуть. Вийдеш у туалет — можеш лишитися без телефону. З гардероба в мене вкрали гроші, якими мала розрахуватися за ресторан. Персонал злий і безтактний. Охорона не вирішує питань. Найгірше — коли комендантська година і заклад закривається, а ти ще там, міліція може затримати. Моїх друзів забрали до слідчого ізолятора. Всю ніч змушували танцювати стриптиз".

На форумах виставляють оголошення про продаж закладів харчування. Серед них — кафе, фаст-фуди й ресторани. Ціни від $20 тис. до 100 тис.

— Я уже полгода продаю свой ресторан "Бабушка". Прошу всего 100 тысяч дол­ларов, — каже власник закладу 38-річний Олександр. Прізвище просить не вказувати. Каже, що може втратити приміщення. — Ви перші, хто зателефонував за оголошенням. Нерухомість нікому не потрібна. Люди не ходять по ресторанах, бо бояться й не мають грошей. Влада лишила нас виживати. Торік після 18:00 всі заклади примусово зачиняли. Наготуємо їсти, чекаємо гостей. Тільки сходяться, мусимо зачинятися. Перші півроку продавали їжу на винос. Знизили ціни до мінімуму. До нас ходили військові з обох боків. Українці брали борщ, тушковану капусту, відбивні. Росіяни — щі й пельмені.

Найважче було минулого літа. Поблизу Донецька тривали обстріли й не було можливості завозити продукти. Ми стали фаст-фудом. Готували дешеву їжу з запасів. Фірмова страва — горохові чи картопляні кульки з горіхами. За такими заходили навіть діти. Прибутки падали, люди звільнялися. В місті тепер проблема знайти кухаря, офіціанта чи бармена. Щоб вижити, зменшував платню. Коли стала 1200 гривень, від мене всі пішли. Місяць із жінкою обслуговували ресторан, а тоді порахував, що мені це невигідно. Ціна занижена. За мирних часів продав би його вп'ятеро дорожче.

— Самый элитный клуб для посиделок — "Куба", — говорить 30-річний Сергій Комаров із Донецька. — Його відкривав сам Захарченко — замість супермаркету "Максим". Там збираються бізнесмени, доньки крутих папаш. Приходять серйозні люди, через яких можна порішати питання — оренда землі чи будівлі, відкриття закладу, точки на ринку. Донецьк розшарувався на бідноту, яка чекає продуктових наборів, і крутих, що заробляють бабло.

Можна замовити розваги з виїздом кухаря додому.

— Ресторан не работает, но можно заказать повара и певца домой. Готовим из продуктов хозяина или берем свои, как удобнее. Сейчас многие так отдыхают. Война заставила пересмотреть услуги. Можно и танцовщицу пригласить. Услуга с вашими продуктами обойдется в 2 тысячи рублей или 66 гривен в час. За это время повар приготовит три блюда на выбор. Меню обсуждаем заранее, — розповідає адміністраторка одного з донецьких закладів. Називатися відмовляється. — Навіть весілля й дні народження замовляють. Це безпечніше і немає комендантської години.

Зараз ви читаєте новину «Ресторани Донецька працюють двічі на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути