середа, 25 липня 2007 07:00

П"яних гонщиків на "Веломанію" не пускали

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  На IV фестивалі ”Веломанія” в Горбанівському лісі на Полтавщині учасники та глядачі очікують початку змагання
На IV фестивалі ”Веломанія” в Горбанівському лісі на Полтавщині учасники та глядачі очікують початку змагання

— Новачки на "Веломанію" просто не лізуть — траса дуже складна. В Україні їй аналогів немає. Будували кілька років. Найвищий трамплін — чотири метри. Найскладніше проїхати підняту над землею на метр дерев"яну доріжку, — розповідає 24-річний Анатолій Повякаво, один із організаторів IV фестивалю "Веломанія". В суботу він пройшов у Горбанівському лісі під Полтавою.

Зранку тут збирається близько тисячі хлопців та дівчат. Кожен другий з півторалітровою пляшкою пива. Спостерігають, як велосипедисти роблять трюки на ґрунтовому насипі. До участі в змаганні зареєструвалися 35 учасників.

— Ура! Камон! — кричать хлопці поруч. Потім різко замовкають. У хмарі пилюки на коліна приземляється велосипедист. Його спина роздерта. Проте за кілька хвилин він піднімається, сідає на велосипед і знову спускається.

На пластикових стільцях чергують медики.

— Уже чоловік вісім звернулося, — розповідає лікар виїзної кардіо-реанімаційної бригади Віктор Слободянський, 35 років. — Один ногу вдарив, другий плече роздер. Щойно підходив велосипедист із рваною раною пальця. Складних випадків не було.

Торік на "Веломанії" каталися лише українські велосипедисти. Цього разу приїхали велогонщики з Москви та Мінська. Жили у готелі за власний рахунок.

Керівник проекту Маріанна Коробова, 33 роки, очолює організацію "Коло тебе". Вона каже, що цього року на "Веломанії" переможці отримають від $150 та дорогі деталі до велосипедів. На місці також проводять конкурс на краще екстремальне фото. Головний приз — $200.

Всього організація заходу обійшлася в понад 200 тис. грн. Полтавська міськрада забезпечила "швидку", міліцію, надрукували запрошення й рекламу на біґбордах.

Кілька останніх років перші місця на змаганні займають Валентин Попов із Ялти та киянин Артем Шибика. Останній саме готується до спуску. Каже, що професійно катається 14 років.

— Я вже два роки з Полтави з поламаними ребрами їду, — посміхається хлопець.

Розповідає, що професійне спорядження велогонщика коштує $10 тис.

— Мій велосипед — шість тисяч доларів, шолом — 200, захист — 700, — перелічує Артем.

О п"ятій вечора змагання закінчуються. Велосипеди вкрили всю вільну площу між деревами. На сцені виступають ді-джеї, дві місцеві реп-команди.

Анатолій Повякаво повідомляє, що у двох дисциплінах перші місця за Артемом Шибико. Організатор "Веломанії" зауважує, що цього року молодь була сумирною — міліція залишилася без роботи. П"яних гонщиків на змагання не пускали. А торік нетверезий велосипедист розбив обличчя.

— Сміття ми позбираємо, — киває на пластикові пляшки Анатолій. — Гроші на прибирання території відклали завчасно.

Зараз ви читаєте новину «П"яних гонщиків на "Веломанію" не пускали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути