Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2007 07:03

Потерпілі хочуть 2000 доларів за квадратний метр втраченого житла

Автор: фото: Марта ПОСТОЙ
  Вікторія та Дмитро Сітало (на фото) з батьками після вибуху будинку у Дніпропетровську живуть у готелі ”Світанок”: донька з матір’ю — в одному номері, син із батьком — в іншому
Вікторія та Дмитро Сітало (на фото) з батьками після вибуху будинку у Дніпропетровську живуть у готелі ”Світанок”: донька з матір’ю — в одному номері, син із батьком — в іншому

Дніпропетровський готель "Світанок" — один із центральних у місті. Розташований біля парку ім. Тараса Шевченка, за кількасот метрів — набережна Дніпра. До зруйнованого будинку N127 на вул. Мандриківській — 20 хв. пішки. Тут тимчасово живуть 39 потерпілих. Усього 16 сімей.

Люди снідають і вечеряють у готелі. На обід ходять до школи N76. Там працює штаб допомоги потерпілим. У "Світанку" є окрема кімната, де можна собі зварити чаю чи кави.

— Ось два найпопулярніші види меню — гарячий бутерброд із баликом, чай із лимоном, йогурт, хліб із маслом та сиром. В іншому меню заміть бутербродів відварні сосиски та гречка, — говорить працівниця готелю Марина Андріївна.

О 9.30 ранку в готелі майже нікого немає. Усі потерпілі чекають на зустріч із президентом Віктором Ющенком у школі N76. У номері N231 залишається Вікторія Сітало, 11-річна невисока чорнява дівчинка. Вона учениця 6 класу школи N140. Її родина з чотирьох осіб усе життя прожила в будинку N127 у четвертому під"їзді, який, за прогнозами рятувальників, може обвалитися. Коли будинок вибухнув, Віка була вдома сама.

— Я прокинулася, відчула запах газу. Подзвонила 04, а потім до сусідки тьоті Томи з третього під"їзду, — розповідає Віка. — Ми всі вибігли на вулицю за кілька хвилин перед вибухом. У той час до під"їзду саме заходив чоловік. Він побачив, що ми перелякані біжимо, і не зайшов. І не загинув.

Нині сім"ю Сітало розселили у двох готельних номерах. Віка живе з матір"ю. Її брат Дмитро — з батьком. Для звичайних клієнтів номер коштує 220 грн. У ньому стоять столик, два ліжка, холодильник і крісла. На підлозі — килим, розкидані пластмасові іграшки та посуд для домашніх тварин. Із-під ліжка вистрибує кішка.

На зустрічі з президентом в актовому залі школи N76 зібралися кілька сотень потерпілих. Скаржаться, що мало поінформовані про ситуацію. Віктор Ющенко обіцяє, що чотири рази на день перед ними виступатиме хтось із чиновників.

Та найбільше людей турбує майбутнє житло. Вони пропонують президентові кілька варіантів: держава купить їм житло відповідної площі, потерпілим збудуть окремий будинок, де вони житимуть усі разом, або їм компенсують вартість втрачених квартир. Але через різке подорожчання житла на вторинному ринку просять не $1500 а $2000 за кв. м.

44-річний Ігор ч Безсонов, один із членів імпровізованого комітету потерпілих, просить, щоб гроші, які їм надсилають, переводили на один банківський рахунок, а не на різні. Окрім того, просить, аби переводили в євро. Мовляв, люди бояться інфляції.

Тим часом прокурор Дніпропетровської області Володимир Шуба повідомив, що за звільнення під заставу трьох затриманих керівників "Дніпрогазу" пропонували $2 млн. У справі вибуху газу в будинку N127 нині затримані генеральний директор ВАТ "Дніпрогаз" Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін та головний інженер Сергій Бачурін.

Зараз ви читаєте новину «Потерпілі хочуть 2000 доларів за квадратний метр втраченого житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути