Людина під час постування почуватиметься нормально, якщо дотримуватиметься режиму харчування. Їжа має бути різноманітна. І збалансована по білках, жирах та вуглеводах. Якщо організм не отримує вуглеводів, страждає мозок — може бути запаморочення, слабкість. Так вважає лікар-гастроентеролог Полтавської обласної лікарні 29-річна Дар'я Ромець:
— Постувати може людина з ідеальним здоров'ям. Не дуже завантажена фізичною чи розумовою працею. У наш центр потрапляли із загостреннями хронічних недуг пацієнти, які почали постувати. Вони харчувалися різноманітно, але нерегулярно. А для хворих із виразками, гастритами, дуоденітами, холециститами, захворюваннями жовчного міхура регулярне харчування — найважливіший принцип.
Не рекомендую постувати людям із виразками, гастритами, захворюваннями 12-палої кишки. Весною хвороби загострюються. А без білків і жирів не заживає жодна слизова оболонка. Через стреси, паління, нерегулярне харчування гастрити є практично в кожного.
Під час посту більше тушкують, варять і запікають овочів. Це корисніше, ніж смажене, — говорить Дар'я Ромець. — Людина не переїдає, їсть більше рідкого. Це плюс, бо в нас чомусь мало вживають рідини. Через це виникають закрепи.
На одній картоплі-капусті може бути загальне недомагання, упадок сил. Треба їсти чотири-п'ять разів на день, мінімум — тричі. Багато фруктів та овочів. Горіхи — щодня, а не раз на два тижні. Білок можна отримувати з бобових, грибів, сої.
Після посту не слід різко накидатися на мучне і м'ясо. У перший день — з'їсти овочі з м'ясом, наступного дня — пасочку. У нас же люблять "три в одному" — паска, яйце і м'ясо, ще й запити міцним. Окрім блювоти, нудоти, болю й дискомфорту нічого це не дасть. За півтора місяця організм перелаштувався. Шлунок зменшився в об'ємі, підшлункова залоза звикла без м'яса та молока. Жовчний міхур півтора місяця не бачив нічого, крім олії. А тут йому шматок свинини чи курки смаженої. Звісно, буде загострення панкреатитів, холециститів. Усього треба їсти потроху.
Коментарі