Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 13:26

Постувати може ідеально здорова людина

Людина під час постування почуватиметься нормально, якщо дотримуватиметься режиму харчування. Їжа має бути різноманітна. І збалансована по білках, жирах та вуглеводах. Якщо організм не отримує вуглеводів, страждає мозок — може бути запаморочення, слабкість. Так вважає лікар-гастроентеролог Полтавської обласної лікарні 29-річна Дар'я Ромець:

— Постувати може людина з ідеальним здоров'ям. Не дуже завантажена фізичною чи розумовою працею. У наш центр потрапляли із загостреннями хронічних недуг пацієнти, які почали постувати. Вони харчувалися різноманітно, але нерегулярно. А для хворих із виразками, гастритами, дуоденітами, холециститами, захворюваннями жовчного міхура регулярне харчування — найважливіший принцип.

Не рекомендую постувати людям із виразками, гастритами, захворюваннями 12-палої кишки. Весною хвороби загострюються. А без білків і жирів не заживає жодна слизова оболонка. Через стреси, паління, нерегулярне харчування гастрити є практично в кожного.

Під час посту більше тушкують, варять і запікають овочів. Це корисніше, ніж смажене, — говорить Дар'я Ромець. — Людина не переїдає, їсть більше рідкого. Це плюс, бо в нас чомусь мало вживають рідини. Через це виникають закрепи.

На одній картоплі-капусті може бути загальне недомагання, упадок сил. Треба їсти чотири-п'ять разів на день, мінімум — тричі. Багато фруктів та овочів. Горіхи — щодня, а не раз на два тижні. Білок можна отримувати з бобових, грибів, сої.

Після посту не слід різко накидатися на мучне і м'ясо. У перший день — з'їсти овочі з м'ясом, наступного дня — пасочку. У нас же люблять "три в одному" — паска, яйце і м'ясо, ще й запити міцним. Окрім блювоти, нудоти, болю й дискомфорту нічого це не дасть. За півтора місяця організм перелаштувався. Шлунок зменшився в об'ємі, підшлункова залоза звикла без м'яса та молока. Жовчний міхур півтора місяця не бачив нічого, крім олії. А тут йому шматок свинини чи курки смаженої. Звісно, буде загострення панкреатитів, холециститів. Усього треба їсти потроху.

Зараз ви читаєте новину «Постувати може ідеально здорова людина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути