пʼятниця, 31 серпня 2012 07:15

"Посадили три мішки картоплі, а вибрали два відра"

Цього року погано вродила картопля — дрібна і гнила. Нерідко збирають менше, ніж посадили. На Вінниччині й Полтавщині відмовляються вибирати, переорюють городи. На Черкащині вважають, що це найгірший урожай за останні 10 років. Непогану бульбу мають тільки там, де господарі поливали город.

Подружжя пенсіонерів Коваленків із Макіївки Смілянського району на Черкащині засадило картоплею 10 соток. Більшу частину червоним сортом. Бульби вродили дрібні, й майже всі уражені сухою гниллю.

— Цю картоплю нам дали родичі із Корсунь-Шевченківського району. Вона в них родить гарна щороку. Ми взяли три мішки посадкової. Була гарно пророщена, вкидали в ямку по дві картоплини й ложці добрива. Не розумію, чого вродила така дрібна. Посадили три мішки, а вибрали трохи більше двох відер. Найкрупніша — розміром як 5 копійок, — говорить 59-річна Галина Коваленко.

Її чоловік, 65-річний Іван Коваленко, показує в жмені дрібні, наполовину ушкоджені гниллю бульби.

— Стільки живу, такого не було. Не хотілося викопувати. Та жінка накричала, що сусіди сміятимуться.

47-річний Ігор Винокур тиждень тому приїхав до матері у райцентр Чечельник на Вінниччині копати картоплю.

— У нас 10 соток, торік зібрали вісім мішків великої бараболі, — розповідає. — А цього року день копали, ледь вибрали відро.

Наступного ранку Ігор замовив трактора, поле переорали. Сусіди зробили так само.

— Дощів не було майже три місяці. Люди під хатами трохи поливали городи, а на полі все посохло, — пояснює.

— Тиждень тому їздили машини, скуповували бараболю. Я наготовила два мішки, виношу на дорогу та питаю за ціну. Чоловік каже — 70 копійок за кіло, — розказує 69-річна Ганна Світлицька із райцентру Літин. — Я аж помліла. Усе літо рачки стою над тою бараболею, а тепер за безцінь віддати.

Господиня пішла до сусідки розповісти про це.

— Дивимося, той чоловік у кінці вулиці став. Гукнули ще кількох сусідів і пішли говорити. Кажемо: як більша картопля, то ціна має бути вища. Але збирач ні в какую. Говорить, що ми багато хочемо, її собівартість 50 копійок. Тоді сусід не витримав і вдарив його лопатою. Той бігом зібрався й поїхав. Наступного дня приїхав інший на тій же машині, але картоплю приймав уже по гривні 20 копійок.

У більшості районів Полтавщини врожай картоплі десь удвічі менший, ніж зазвичай.

— З 10 гектарів зібрав 10 тонн. Розраховував на 20, — каже 45-річний Станіслав Стасовський із села Клепачі Хорольського району. — Вродили тільки сорти Романо та Санте. З усього врожаю процентів 10 — справжній горох. Решта теж не дуже велика. Деякі фермери у збитках залишилися.

У селян купують бульбу оптом по 2 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «"Посадили три мішки картоплі, а вибрали два відра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути