Ексклюзиви
середа, 05 вересня 2007 07:08

Поруч із чиновниками оселилися кажани

На даху 13-поверхового адмінбудинку на вул. Хмельницьке шосе у Вінниці поселилися кажани. Цю будівлю ще називають "Книжкою". Там розміщені деякі управління облдержадміністрації, пенсійний фонд та офіси фірм.

Минулого тижня особливо багато перетинчастокрилих бачили на останньому поверсі.

— Якось заходжу в туалет, а на вікні дюжина летючих мишок,  — розповідає продавець магазину мобільних телефонів Юрій Кравчук, 24 роки. — Я привідкрив вікно — дві з них вилетіли в коридор. Ой і крику було! Дівчата боялися, щоб миші не заплуталися їм у волосся. Ми вже не перший раз зі свого офісу їх виганяли. У жаркий день кажани так і сиплються з вентиляції.

Заступник відділу зоології станції юних натуралістів Вікторія Черній, 41 рік, зазначає, що миші могли не знайти в парку дуплистих дерев. Тому й оселилися в будинку.

На Вінниччині 25 видів кажанів. Майже половина з них поступово зникає. 4 види живуть у містах. А вечірниця руда на зиму відлітає у Грецію та Болгарію. Водяна нічниця вибирає місця поблизу ставків. У Вінниці її можна побачити над Південним Бугом. Кажан пізній селиться на дахах будинків та між віконними рамами. Вуханя можна знайти тільки під землею, у трубах та дренажних системах.

— Їхній вигляд лякає людей. Але харчуються вони тільки комахами і є абсолютно безпечними для людей. Якщо у вас завівся кажан, можете забути про різні раптори чи інші комаховідлякуючі речовини, — каже Вікторія. —  Миші їх виловлять за лічені секунди.

Зоологи заперечують легенду про те, що кажани заплутуються у довгому дівочому волоссі.

Вивести кажанів практично неможливо. Відлякувати запахами чи підвішеними опудалами — марно. Труїти цих тварин, занесених до Червоної книги, заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Поруч із чиновниками оселилися кажани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути