Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2017 05:45

Польща своїм коштом має відновити знищені українські пам'ятники

26 квітня в Польщі на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА. Тамтешні активісти зробили це без дозволу місцевої влади.

В Україні є 105 установлених із ­1991-го по 2017 рік польських пам'ятників, які залишаються нелегальними. Український інститут національної пам'яті призупинив процес їх легалізації. Пояснюють це відсутністю належної реакції з боку польської влади на дії вандалів.

"У Польщі вже вп'ятнадцяте з 2014 року чинять наругу над місцями пам'яті українського народу. Правоохоронці не розслідують цих випадків. Знищені пам'ятники не відновлюють, – пише у "Фейсбуку" голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, 39 років. – За цей час в Україні вчинили чотири акти наруги над польськими місцями пам'яті. Щоразу влада швидко відновлювала їх, за фактами вандалізму порушували кримінальні справи.

Наш інститут готовий продовжувати співпрацю – після прозорого розслідування та притягнення до відповідальності винуватців. Знищені пам'ятки мають відновити за рахунок польської сторони".

Зараз ви читаєте новину «Польща своїм коштом має відновити знищені українські пам'ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути