середа, 17 жовтня 2018 00:35

Поліція четвертий рік чергує біля церкви

У селі Птича Дубенського району на Рівненщині прихильниця Московського патріархату 64-річна Валентина Дячук із вилами напала на вірянку Київського патріархату Галину Гімель, 75 років.

— Галина Остапівна пішла забрати кози з пасовища. Поверталася польовою дорогою, як їй назустріч вибігла Валентина з вилами. Репетувала, що не дасть увійти до церкви. Сипала прокляттями, — розповідає місцева журналістка Аліна Дубовська, 28 років. — Коли Галина повернулася, щоб піти, Валентина тричі штурхнула її вилами в спину. Від травми врятував цупкий верхній одяг. Ми з чоловіком вибігли на город, коли почули крики. Валентина Дячук із тими вилами прямувала до свого обійстя. Голосно матюкалася. Її чули й інші сусіди.

— Конфліктів у селі останнім часом не було. Поліція четвертий рік чергує біля церкви. Храм опечатаний. Відкривали його лише одного разу, цьогоріч у серпні, коли привезли прах 21-річного Миколи Гуменюка. Він загинув під час виходу з Іловайського котла. Був похований на Краснопільському кладовищі в Дніпропетровській області, — каже сільський голова 52-річний Ярослав Вознюк.

— Наші молодята беруть шлюб по церквах у сусідніх селах. Коли хто помирає, священик Київського патріархату відспівує на подвір'ї храму, Московського — вдома.

Від грудня 2014 року Свято-Успенська церква у Птичі під арештом. Храм був у власності УПЦ МП. Із початком війни на Донбасі більшість місцевих вимагали передати його Київському патріархату. Подали до суду. У селі почалися сутички. Рівненський суд у січні 2016-го наклав арешт на будівлю церкви. Священики правили вдома. 2 квітня 2018-го Дубенський районний суд скасував дії Рівненського. Та напередодні Великодня між вірянами стався черговий конфлікт, і церкву знову опечатали.

Зараз ви читаєте новину «Поліція четвертий рік чергує біля церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути